nedelja, 11. januar 2009

FILMSKO LETO 2008 - ČEŠKA

Leto 2007 se je pri Češkem filmu govorilu le o dveh velikih filmskih imenih. Obsluhoval jsem anglického krále od Jirija Menzela (Ostre sledované vlaky), ki je dobival Oskarje že tam leta 1966 in Vratne Lahve režiserja Jana Sveraka. Sverak je s Kolyo prinesel zlati kipec češki 30 let pozneje.
Lansko leto je bilo predvsem govora o enem velikem češkem politiku. Obcan Havel je dokumentarec o nekdanjem češkem predsedniku Vaclav Havelu s pogledi na njegovo zasebno življenje. Dokumentarec se je potegoval za nagrado Lux. Vaclav ni ravno film o predsedniku, saj je tako ime tudi lokalnemu norčku, glavnemu liku v tej resnični zgodbi. Tragičnemu junaku, katerega lahko reši le še predsednik Havel.
Češki lev se imenuje glavna filmska nagrada na Češkem. Lanski dobitnik te nagrade je bil film Tajnosti, ki pa nekako ni uspel prepričati širšo publiko. Tudi mene ne…
Kar nekaj nominacij je prejela tudi komedija ...a bude hur, postavljena v čas strogega komunističnega režima na Češkoslovaškem.
Jan Hebrejk je eden mojih ljubših režiserjev iz Češke. Čeprav še nisem uspel pogledati oba njegova nova filma, me slabe kritike Medvideka in U me dobry le nekoliko skrbijo, da tokrat ne bom videl novih Pelisky, Horem padem ali
Musíme si pomáhat.
Tudi Petr Zelenka je ime, katerega si vedno znova rad ogledam. Karamazovi so baje njegovo najboljše delo, film pa je tudi češki kandidat za Oskarja.Venkovský ucitel je kot nam pove že sam pove naslov. Zgodba o vaškem učitelju. No, učitelj je gay.
Babi leto, V. Michalek se šteje med najboljše češke filme zadnjih let. Za O rodicích a detech, film, katerega sem si ogledal ravno ta teden, ne bomo mogli trditi. 90 minutna izpoved med očetom in sinom ni ravno prepričala.

Ni komentarjev:

Objavite komentar