sreda, 10. junij 2009

Wit licht


Naslov: Wit licht - Leto: 2008 - Država: Kanada - Žanr: Družinski, Drama - Dolžina: 92 min. - Režija: Jean van de Velde - Igrajo: Jacqueline Blom, Marco Borsato, Adrian Galley, Abby Mukiibi Nkaaga - imdb

Predstavljajte si Jana Plestenjaka kot igralca v našem visoko-proračunskem filmu. Mogoče v kakšni romantični komediji…kaj pa kot rešitelja sveta ali kot v tem primeru – pogumnega rešitelja otrok? V vlogi Leonarda DiCapria iz filma Blood Diamond? Si verjetno predstavljate sliko… No, nekaj podobnega so morali prebaviti nizozemski ljubitelji filmov, ko so v glavni vlogi “občudovali” priljubljenega domačega pevca Marka Borsata. Ogorčenje ob logičnem finančnem uspehu filma. Wit licht je postal celo eden najuspešnejših filmov zadnjih let. Hja, še v Cannes mu je uspelo priti.
Zopet je mogočni belec tisti, ki mu za usodo afriških otrok ni vseeno. Ta mogočni belec nima namena nahraniti otrok (čeprav v neimenovani deželi vodi restavracijo), niti koga adaptirati. Kot v že omenjen Blood Diamond , se tudi v tem filmu zbirajo novi rekruti za uporniško vojsko. Predvsem otroki. Kdor se ne “prijavi”, se ga določi, ob tem, pa se seveda postreli otrokova družina ter požge celotna vas. Takšna usoda je doletela tudi mladega Abuja, prijatelja belega sovrstnika, katerega oče ima priznano restavracijo. Ker se tukaj zgodba ne deli na črno in belo oz. slabo in dobro, ima tudi kuhar svoje težave. Pred kratkim je ostal brez žene. Človek trpi. Kot pa vemo že od Stevena Segala, so kuharji lahko tudi hrabri motherfuckerji. To pa naš pevec postane takrat, ko gre na lov za ugrabljenim črnčkom.
Ta “politični” film bi predlagal predvsem tistim, ki so lani tako navdušeno povzdigovali TV – pilot Jacka Bauera in njegove 24-urne dogodivščine v Afriki. Če ta film ne bi bil iz istega leta, bi zagotovo trdil, da gre za rimejk film 24: Redemption.

OCENA: 3

Ni komentarjev:

Objavite komentar