torek, 23. junij 2009

Good

Naslov: Good - Leto: 2008 - Država: VB, Nemčija - Žanr: Drama - Dolžina: 96 min. - Režija: Vicente Amorim - Igrajo: Viggo Mortensen, Jason Isaacs, Jodie Whittaker, Mark Strong, Gemma Jones - imdb

Še eden “holokavst” film, ki pa te grozote druge svetovne vojne pokaže le na koncu, v enem dolgem kadru, kjer Viggo Mortensen poskuša postati “Good”. Good v not-good filmu.
Viggo je literarni profesor. Njegova davno napisana knjiga je že skoraj odšla v pozabo, pa vendar je ideja same knjige novi vladi všeč. Evtanazija… hmmm, to bi nam lahko prišlo še prav. Z novim, nacionalno-socialističnem gibanjem Viggo sicer noče imeti opravka. Šele ko ga povabijo do samih Hitlerjevih vrat, kjer mu ponudijo “offer, he can't refuse” se Vigo mora zamisliti. Kariera ali ideologija? Ker pa je Viggov lik daleč od nedolžne ovčice (namesto žene in bolne tašče je raje izbral mlado študentko), izbere seveda SS trak okoli roke. Vse lepo in prav, če le ne bi bil njegov najboljši prijatelj žid.
Ob filmu sem bil šokiran. Pa ne zaradi znanih zgodovinskih dogodkov. To me sploh ni ganilo. Šok ob pogledu na najnižjo obliko produkcije, lesenega igranja, površnega režiranja in poceni dialogov. Kako pa ne, če pa so moja pričakovanja na študij “dobrega” nacista, bila kar velika.

OCENA: -2

Ni komentarjev:

Objavite komentar