torek, 23. junij 2009

Rossiya 88


Naslov: Rossiya 88 - Leto: 2009 - Država: Rusija- Žanr: Krimi, Dokumentarni, Drama - Dolžina: 104 min. - Režija: Pavel Bardin - Igrajo: Pyotr Fyodorov, Kazbek Kibizov, Vera Strokova - imdb

Mockumentarci so meni eden najbolj priljubljenih žanrov, kar jih pri filmih poznamo. OK, vsi dobri fake-dokuji so sicer komedije, pa vendar zaide v ta žanr tudi kakšen drugačen film. Film s sporočilom.
Rossiya 88, ki je letos sodeloval tudi na Berlinskem festivalu, baje vsebuje tudi nekaj realnih posnetkov. Zato lahko tukaj govorimo že o dokumentarnem pogledu v sodobno neo-nacistično gibanje v Rusiji. V celoti ročno posneta zgodba z vidika človeka, katerega nikdar sploh ne vidimo, temelji po resnični zgodbi. Obrabljen kliše pač…
No, saj tudi zgodba ni nič novega. Še posebej ne, če ste že gledali podobne filme kot so Romper Stomper ali The Believer.
Spremljamo skupino Skinheadov, katere vodi karizmatični “Blade”. V svoja dejanja in verovanja so prepričani. Rusija le za Ruse. V propagandne namene jih na vsakem koraku spremlja kamera, katera zabeleži urjenja, pijančevanja in prepevanja v svojih prostorih, razgrajanja in obračunavanja z nezaželenimi priseljenci ter intervjuji z naključni mimoidočimi. Prav ti intervjuju so realni, brez scenarija ali plačanih igralcev. Intervju s povprečnim Rusom, kateri v večinoma primerih podpira njihovo gibanje.
In če ste gledali oz. brali Romea in Julijo potem seveda veste, da je ljubezen dveh iz sprtih klanov, lahko samo usodna in tragična - še posebej če si sestra nacista, in se zaljubiš v umazanega Kavkaza.

OCENA: +2

1 komentar: