sreda, 3. junij 2009

Im Winter ein Jahr

Naslov: Im Winter ein Jahr - Leto: 2008 - Država: Nemčija, ZDA - Žanr: Drama - Dolžina: 129 min. - Režija: Caroline Link - Igrajo: Karoline Herfurth, Josef Bierbichler, Corinna Harfouch, Misel Maticevic - imdb

Po oskarju za njen Nirgendwo in Afrika iz leta 2001, so bila za Caroline Link odpreta vsa vrata v ameriški filmski industriji. To je hotela nemška režiserka tudi izkoristiti, ko je hotela posneti film po knjigi ameriškega pisatelja Scotta Campbella z naslovom Aftermath. Po dolgoletnih dogovarjanjih se je na koncu zalomilo pri igralski zasedbi. Že napisan scenarij, ki se dogaja v Bostonu, je Linkova kaj hitro premestila v domači München.
Eno leto bo od tega, od kar se je v premožni družini zgodila tragedija. Pri lovski nesreči (khm…mislite na lovsko puško potisnjeno samemu sebi v usta…) je življenje izgubil priljubljeni in nadarjeni mlajši sin. Danes, ko je družinska idila skoraj na dnu, si je mati zaželela spomin. Spomin na lepše in prijetnejše dni, ko še je družina skupaj prepevala za klavirjem. Ta spomin bi naj obudil priznani slikar, kateri bi narisal veliki portret mrtvega sina Alexandra in njegove sestre Lilli, sedaj študentke plesa in igranja. Za predlogo Alexandrovega portreta bodo dovolj seveda spominske slike in posnetki, Lilli, katera nad materino idejo ni preveč navdušena, pa privoli v srečanja in poziranja umetniku. Med uporniško Lilli in osamljenim slikarjem nastane neobičajno prijateljstvo, pri katerem eden drugemu pomagata pregnati stare duhove in neprijetne spomine.
Predvsem zaradi moč likov in dobro tempiranih dialogov je Im Winter ein Jahr napovedoval še eno mojstrsko delo uspešne režiserke. V kvaliteti je sicer nadigral avanturno dramo iz leta 2001, vendar se tematsko bolj podobni Jenseits der Stille ni povsem približal. Razlog leži v preveč statični dramaturgiji, pri kateri figure s trajanjem filma in večanjem sentimentalnosti, vedno bolj izgubljajo na svoji kredibilnosti in simpatičnosti.

OCENA: +3

Ni komentarjev:

Objavite komentar