torek, 9. junij 2009

Jas sum od Titov Veles

Naslov: Jas sum od Titov Veles - Leto: 2007 - Država: Makedonija, Slovenija - Žanr: Drama - Dolžina: 102 min. - Režija: Teona Strugar Mitevska - Igrajo: Labina Mitevska, Ana Kostovska, Nikolina Kujaca - imdb

Nismo v zlati eri socializma. Tito je že zdavnaj mrtev in od Titovega Velesa je ostal le še Veles. Veles je industrijsko mesto, pri kateri je železarska tradicija pustila svoj pečat. Tam kjer se je delalo, sedaj ni več veselja. Ubogi reveži. Vse je monotono sivo, deprimirano in žalostno. Človek bi pomislil, da so Makedonci preživeli krvavo državljansko vojno…
No, v tem mestu živijo tudi tri sestre. Najmlajša Afrodita, katera po smrti očeta noče spregovoriti več besede, ima v filmu vlogo naratorke – verjetno njen “notranji glas”. Sapho, bi rada na vsak način odšla iz te bede, za kaj takega pa se rabi moški z denarjem. Najstarejša Slavica pa se ga rada fiksa, pardon.. se ga je rada. Sedaj le samo na metadonu. Ampak ona ima vsaj službo. Logično – v železarni. Služba ja, dedec ne. Aja, ta najmlajša Afrodita je baje še devica. Zelo čudno, saj namreč večinoma filma hodi naga po svetu. OK saj razumem, problemi v otroštvu.
Makedonski kandidat za oskarja ter delna last tudi naših Slovencev, bi bil na vsak način rad arty. Halucinacije, surealizem, kilometrski kadri brez dialogov, naratorstvo s srhljivim glasom, pretiravana golota… vse, kar se lahko izkoristi za prikritje neznanja v zgodbi, katere ni. In pozor, šok! Na koncu so tudi tragični prizori. Pa je res vse uporabljeno… nikakor veseli Hollywood konec. Bljek, mi smo ja umetniki in ne zabavljači.

OCENA: -2

2 komentarja:

  1. baš sramota so takov film,svetot gleda edna nevistina za našiot grad,povlečeto go ovoj film kako golema greška,pokažeta ja makedonija t.e veles vo pravo svetlo,vo realnost,da deka e vo beda no se živee česno i složno.

    OdgovoriIzbriši
  2. režiserot ne e od veles,sramota za nego da go prestavini našiot grad vo nevistini,neka si režira film vo negoviot grad.devojkite od veles voopšto ne se takvi,gradot e super i lugjeto vo nego živeat složno i česno.pozzzz za site velešani od velešanka momentalno vo slovenija.

    OdgovoriIzbriši