torek, 23. junij 2009

Serbis

Naslov: Serbis - Leto: 2008 - Država: Filipini, Francija- Žanr: Drama - Dolžina: 90 min. - Režija: Brillante Mendoza - Igrajo: Gina Pareño, Jacklyn Jose, Julio Diaz, Coco Martin, Dan Alvaro - imdb

Kdo je ta Brillante Mendoza? Letos že drugič zaporedoma nominiran v glavni kategoriji na prestižnem festivalu v Cannesu. V kategoriji, kjer se znajdejo samo veliki. To bo potrebno preveriti…
Serbis sicer ni požel toliko hvalnic, kot letošnji Kinatay , pa vendar lahko tudi tukaj govorimo o posebnem in zasluženo nagrajenem filmu. Ja, tudi v Filipinih so pred nami.
V Serbisu se ponujajo servisi. Pa ne popravljanja avta ali računalnikov. Tisti drugi servisi…
Dogajanje je postavljeno v majhno, razpadajočo družinsko kinodvorano. To kinodvorano, kjer se predvajajo predvsem “mehko-erotični” filmi, vodi družina Pineda. Verjetno povprečna družina, če bi poznal filipinske razmere, pa jih na žalost ne. Če že kdo upa na razsvetljenje stanja in razmer v teh krajih, bo verjetno ostal na stranskih tirih, kajti tukaj je situacija ekstremna. Ali drugače rečeno – v Filipinih nič novega. Prostitucija je še vedno glavna. Predvsem moška. Čeprav se v kinu vrtijo hetero filmi, se občinstvo na dogajanje na zaslonu ne ozira kaj dosti. “Akcija” se namreč dogaja pred platnom, med sedeži ali ob dvorani.
Vendar ti eksplicitni prizori so le postranskega pomena. Družina in njihovi člani, ki se morajo spopadati s problemi, kot so nepričakovana nosečnost, sojenje očetu, veliki mozolj na riti, vodenje podjetja…, so tisti, ki ta film pripeljejo na rob telenovele. Verzija - X.

OCENA: +3

Ni komentarjev:

Objavite komentar