sreda, 3. junij 2009

Camino


Naslov: Camino - Leto: 2008 - Država: Španija - Žanr: Drama - Dolžina: 143 min. - Režija: Javier Fesser - Igrajo: Nerea Camacho, Carme Elias, Mariano Venancio, Manuela Vellés, Ana Gracia - imdb

Prejemnik Goye za najboljši španski film lanskega leta , je dvigoval mnogo prahu. No, kaj dosti prahu se na temo “obsedenost z religijo” ne more dvigovati. Ta tema je vedno vroča. Veliko bolj šokanten je zame bil realistični, dokumentarni prikaz umiranje otroka. Od prvih znakov bolezni, pa vse do samega konca.
Ja, Camino umre. Hotela je biti le preprosto in normalno dekle. Se zaljubiti in sodelovati v šolski igri. Saj zaljubljena je že bila. V boga. Predvsem po zaslugi njene fanatične mame, ki ji vedno znova opere možgane z vsemi možnimi bibličnimi zgodbicami ali kratko molitvijo.Verovanje v boga mladega dekleta postaja vse večje, ko Camino diagnosticirajo tumor, kateri jo za vedno priklene na postelje ter podleže vedno novim, zahtevnejšim ter nevarnejšim operacijam.
Nikoli ni lahko gledati počasno umiranje človeka. Še posebej ne otroka. V takšnih primerih, še posebej, ko vemo, da so Španci mojstri žajfnic, se nam presoja o kvaliteti filma velikokrat zamegli.
Ko avtorji filma na vsak način hočejo prikazati eno stran v zelo slabi luči, v obliki anti-propagande, se le ta poskus spremeni v močno enosmerno propagando druge strani. V takih primerih je potrebno najti dobro balansiranje.
Kar pa Camino, žal ni uspelo.

OCENA: 3

Ni komentarjev:

Objavite komentar