sreda, 21. oktober 2009

Singularidades de uma Rapariga Loura


Naslov:
Singularidades de uma Rapariga Loura - Leto: 2009 - Država: Portugalska, Španija - Žanr: Drama, Romantični - Dolžina: 64 min. - Režija: Manoel de Oliveira - Igrajo: Ricardo Trêpa, Catarina Wallenstein, Diogo Dória -
imdb

Filmske stvari so na Portugalskem sledeče. Nihče noče delati filmov. V državnem filmskem skladu ostane preveč denarja. Zadolženi za neizkoriščene finance vedno pridejo z isto idejo: “Hja, potem pa jih dajmo našemu Manoel De Oliveiri, mogoče pa bo to njegov zadnji film.” Kajti Oliveira jih šteje že čez 100 let, snema pa že od ere, kjer so govorile le slike. Legenda, torej.
Tokrat verjetno denarja ni ostalo dosti. Dovolj je bilo le za uro filma. Tudi sama premisa je enostavna. Moški se zaljubi v mlado dekle, katero opazuje iz svoje pisarne na drugi strani ceste. Romanca med okni, torej. Takšna, kot so jih pisali stoletja nazaj. Singularidades de uma rapariga loura sicer bazira po eni izmed teh knjig Portugalskega pisatelja Eça de Queirós, vendar je postavljena v moderni čas.
Na vlak, kjer se Macario izpoveduje neznanki, ki sedi poleg njega. Izpove ji svojo ljubezensko zgodbo. Ampak ta ljubezenska zgodba zgleda kot predstava amaterske gledališke skupine. Ali bolje rečeno - ljubezenska zgodba, ki zgleda, kot bi bila posneta v času nemih filmov.
Aja, na tako obetajoče prizore, kot jih to nakaže plakat, lahko pozabite.

OCENA: +1

Ni komentarjev:

Objavite komentar