petek, 2. oktober 2009

Madeo


Naslov: Madeo - Leto: 2009 - Država: Južna koreja - Žanr: Krimi, Drama, Triler - Dolžina: 128 min. - Režija: Joon-ho Bong - Igrajo: Bin Won, Ku Jin, Hye-ja Kim - imdb

Moj sin že ne! Naj se zgodi karkoli, naj bodo dokazi še tako jasni, mamo bo vedno rekla: “moj sin že ne!”
OK, dokazi tokrat niti niso tako jasni. Zgodil se je umor. Prvič po dolgem času v tem okrožju, premišljujejo preiskovalci na kraju zločina, kjer mlado dekle hladno visi čez ograjo. Majhna žogica za golf, privede policiste do naivnega, malce zaostalega maminega srčka. Otroka? Ne, Do-joon je že odrasel fant, ampak, kot že rečeno – drugačen. Ko se Do-joon pofčije po steni ob pločniku, mama vseeno preveri, če si ga dobro drži. Ob tem prizoru postane tudi nam jasno. Gledamo Korejski film.
To, da mama in sin spita skupaj v isti postelji, nas niti več ne šokira. Korejski film je postal mainstream.
Madeo je že četrti film odličnega Bong Joon-ho-ja. Nekateri smo mogoče ob njegovem prejšnjem, finančno zelo uspešnem Gwoemul malce zmajevali z glavo, češ, “jaz bi vseeno raje gledal še en Salinui chueok... ”. Splačalo se je počakati. “Kako to, da ta se ta film ni uvrstil v glavni program festivala v Cannesu?”, so se spraševali mnogi kritiki. “Predober za drugo ligo.”
No, Do-joon krivdo prizna. Zakaj, ne ve še sam. Storilec tako ali tako ni. V to je najbolj prepričana njegova zaščitniška mama, katera začne raziskovati po svoje. Vsi so osumljeni, le njen sinček ne.
Madeo ni klasični lov na morilca, niti napet triler v stilu Hitchcocka. So filmi, ki so posneti, kot jih znajo snemati le Francozi, obstajajo tipični ameriški filmi in so filmi, kakršne delajo le Južno
korejci. Ta spada med ene najboljših od njih.
Joj, kako se mi smilijo vsi “cinefili”, ki bodo čakali na potrditev akademije in si komaj potem, čez pol leta ogledali to mojstrovino.

OCENA: -5

5 komentarjev:

  1. Kje si si ga pa uspel ogledati, če smem vprašat, ker jes ga nikjer ne najdem...?

    OdgovoriIzbriši
  2. muy buena crítica
    www.lapayada.blogspot.com

    OdgovoriIzbriši
  3. Hehe, nisem gledal čez pol leta, ampak skoraj čez dve leti :) vseeno, odličen, odličen film.

    OdgovoriIzbriši
  4. He,he, verjetno zaradi tega, ker potrditev akademije sploh nikoli ni prišla:)

    OdgovoriIzbriši