torek, 13. oktober 2009

Lymelife


Naslov: Lymelife- Leto: 2008 - Država: ZDA - Žanr: Drama, Komedija - Dolžina: 95 min. - Režija: Derick Martini - Igrajo: Starring Alec Baldwin, Keiran Culkin, Rory Culkin, Jill Hennessy, Emma Roberts, Cynthia Nixon - imdb

Nekje sem omenil, da so ponavadi vsi dobri neodvisni filmi – filmi ceste. No, v tistih dobrih izjemah, kjer dogajanje ni postavljeno na cesto oz. pot, je postavljeno v predmestje. Zato – “dobrodošli k naši čudoviti mali družini v čudovitem malem predmestju.”
V takih primerih je seveda težko zvoziti mimo klišejev. Tega se je zavedal tudi Derick Martini, ki je v svojem prvencu te klišeje obračal z odliko. Pri tem mu je ogromno pomagal odlični igralski kader.
Brata Culkin (You Can Count on Me, Mean Creek, Igby Goes Down …) že nekaj časa veljata kot pravo skrito orožje neodvisnih filmov. Brat “Kevin” lahko samo ljubosumen opazuje igralsko oddaljitev njegovih mlajših dveh bratov.
Rory Culkin je Scott. Ujet v svojo disfunkcionalno familijo, je na skrivaj zaljubljen v svojo najboljšo prijateljico – sosedo že od svojega osmega leta. Ona – pali le na starejše moške. Njegov oče, Alec Baldwin (končno spet ena njegovih pravih vlog) je agent za nepremičnine. Bogat agent. Le spomnimo se na odlični Ice Storm. Kaj delajo starši obeh najboljših prijateljev – sosedov? Jasno, skačejo čez plot. Baldwin z C. Nixon, mamo Culkinove “princeske.”
Kot Ang Leejev film je tudi Lymelife postavljen v 70-ta leta. Na predel Coney Islanda – “kjerkoli se nahajaš, lahko vedno slišiš vlak.” Ja, v predmestju nič novega. Manjka le psihiater. Spomin na še eno “suburbian” klasiko – Ordinary People. Psihiatra ni, je pa zato Timothy Hutton, ki je od časa Redfordovega oskarjevca odrasel. Za njega je coming-of-age že mimo. Govoriti o krizi srednjih let, bi za njegov lik bilo premalo…
In tako zopet spoznamo, da perfektne družine ne obstajajo. Niti perfektni ljudje. Da so ameriške sanje umrle že davno. V 70-tih. Da si lahko nesrečen, čeprav si milijonar. Predvsem pa – stari recept za izdelavo kakovostnih filmov “Nobody is Perfect in American Way of Life” še vedno deluje.

OCENA: -4

Ni komentarjev:

Objavite komentar