sreda, 7. oktober 2009

Gigante


Naslov: Gigante - Leto: 2009 - Država: Urugvaj, Argentina, Nemčija - Žanr: Drama, Komedija - Dolžina: 84 min. - Režija: Adrián Biniez - Igrajo: Horacio Camandulle, Leonor Svarcas, Néstor Guzzini, Federico García, Fabiana Charlo - imdb

To bi bila služba za mene. Nočni čuvaj. V slušalkah žagajo metalske skupine, poleg monitorjev postavljen laptop, kjer se celo noč vrtijo filmi. Če kateri film postane dolgočasen, prešaltaš na “Peeping Toma”, ter opazuješ realno življenje. Vsak človek ima svojo zgodbo. Mogoče ne napeto, pa vsaj pristno.
Tako opazuje tudi Jara. Nočni čuvaj v nekem trgovskem centru, kjer skozi monitorje opazuje le še nezanimivo dogajanje tistih, ki morajo delati ponoči. Čistilk, pekov in drugih ubožčkov.Med “surfanjem” po nastavljenih kamerah, naleti Jara na čistilko Julio. Jara se v hipu zaljubi. Na prvi pogled bi to bil parček, ki vizualno ne paše skupaj. Jara je namreč ogromen možakar, vendar je med kolegi bolj tarča posmehov, kot pa spoštovanja. Je bolj sramežljive sorte. Nerodno mu že postane, če ga kdo pogleda v kamero. Njegovo komuniciranje z ostalimi čuvaji je omejeno na minimum. No, Julia ga čisto obsede. Od trenutka, ko jo je prvič zagledal na monitorju, so Jarovi cilji jasni. Spoznati bolje svojo ljubljeno. Kot kašen stalker, Jara na skrivaj sledi Juliji. Od internet-kafeja, učnim uram karateja, do sprehajanja na plaži. Jara je vedno korak za Julio.
Vendar tukaj režiser in scenarist Adrian Biniez ne izumi psihopata iz kakšnega trilerja. Ne, tukaj gre za romantični film brez romance. Jara mogoče zgleda kot Gigant, vendar ima srce otroka. Tako ne prijavi neko drugo čistilko, katero ujame pri kraji. Le opozori jo, naj ukradene stvari pospravi nazaj. Tudi mi, gledalci smo vedno bolj prepričani, da je Julia tista prava. Še najbolj nazorno nam Biniez pokaže to v kinodvorani, kjer mora Jara izbirati med ljubezenskim filmom ter grozljivko. “Hmm, kateri film bi si izbralo dekle mojih sanj?”, se sprašuje ljubitelj Heavy metal glasbe.
Veliko presenečenje letošnjega Berlinskega festivala, kjer je film pobral kar tri nagrade.

OCENA: 4

Ni komentarjev:

Objavite komentar