četrtek, 8. oktober 2009

Louise-Michel


Naslov: Louise-Michel - Leto: 2008 - Država: Francija - Žanr: Komedija - Dolžina: 94 min. - Režija: Benoît Delépine, Gustave de Kervern - Igrajo: Yolande Moreau, Albert Dupontel, Bouli Lanners, Robert Dehoux, Philippe Katerine - imdb

Ljubitelji živali, borci za pravice invalidov in ostali idealisti, obrnite se stran! To je film za sindikaliste. Za vse delavke v podjetju Mura. Idejo, katero dobijo te delavke, ki so čez noč izgubile službo, svoje delovno mesto, bi morale imeti tu vi. Kaj se je zgodilo?
Tudi v podjetju, kjer je zaposlena Louise se je obljubljalo. “Kriza ne obstaja.” Delavke še celo dobijo nove plašče s svojim imenom. Ko se delavke po sestanku drugi dan vrnejo službo, se znajdejo pred prazno halo. V firmi brez direktorja. Kot odškodnino so delavke dobile smešno vsoto denarja. Še za umreti premalo, kaj šele živeti. Luise (Yolande Moreau igra zopet Seraphine), nepismena ženska otožnega pogleda, ima idejo. Idejo s katero se vse odpuščene delavke strinjajo. „Najamemo profi-kilerja in ubijmo tega pokvarjenega direktorja!“ Čuvaj Michel zbira staro orožje, tako bi za tako nalogo bil ravno pravšnji ,a kaj ko še ne more ustreliti niti malega psička.
Angleški prevod tega filma je Louise Hires a Contract Killer. Ni slučajno, da se ob tem spomnimo na Kaurismäkijevo klasiko „I Hired a Contract Killer“. Tempo filma je na istem nivoju. Barva humorja še temnejša. Črnka kot tista luknja tam v vesolju. Politična nekorektna groteska, ki se dela norca iz tistih stvari iz katerih se praviloma ne bi smeli, ni za vsakogar. Je predvsem za tiste, ki ne vejo kako dati odgovor tistim pohlepnim managerjem, ki si bašejo denar, medtem ko se delavec mora preživljati z golobi.

OCENA: -4

Ni komentarjev:

Objavite komentar