petek, 26. marec 2010

The Yes Men Fix the World


Naslov: The Yes Men Fix the World - Leto: 2009 - Država: Francija, VB, ZDA - Žanr: Dokumentarni - Dolžina: 87 min. - Režija: Andy Bichlbaum, Mike Bonanno - Igrajo: Reggie Watts, Mike Bonanno, Andy Bichlbaum - imdb

Le malokrat se zgodi, da dobi dokumentarec svojo nadaljevanje. Sequel Yes Menov ni posnet zaradi odličnega prvega filma ali zaradi finančne uspešnosti… Ne, Mike Bonanno in Andy Bichlbaum še svojega poslanstva enostavno nista opravila. Rada bi dokončno »popravila« svet. Tako bomo zopet priča prevaram, pretvarjanj in lažem. Žrtve pa ne bomo mi, ampak bogati kapitalisti. Prav tisti, ki kvarijo današnji svet.
Prav neverjetno je, kaj od človeka naredijo suknjič in kravata ali vizitna kartica. Ljudje te takoj začnejo jemati resno. Verjamejo ti vse. Tudi če se postaviš pred BBC kamero ter se celotnemu svetu zlažeš, ko se v imenu neodgovorne korporacije opravičiš za tisočero žrtev, kot je to bil primer v kemični nesreči v Indiji. No, The Yes Men-a se ne samo opravičita, tudi bogato odškodnino obljubita. Logično, podjetje, v katerem imenu to govorita, za kaj takega sploh ne ve. Heh, ideje obeh so vedno bolj nore in absurdne. Vsak primer, ki se je že potisnil globoko v arhiv, ponovno odpreta in ga planeta v javnost. In to vedno v imenu krivcev. Ali kot pravita sama: »ustvarili smo sistem, ki deluje. Zakaj ne bi sedaj ustvarili še dobrega?« No, vse to so le sanje in utopija. Tudi ko natisneta sto-tisoč ponarejenih izvodov časopisa New York Times, v katerem so objavljene same dobre novice, jima nihče več ne verjame. Preveč lepo, da bi lahko bilo resnično.

OCENA: 3

Ni komentarjev:

Objavite komentar