sreda, 10. marec 2010

Fri os fra det onde


Naslov: Fri os fra det onde (Deliver Us from Evil) - Leto: 2009 - Država: Danska, Švedska - Žanr: Triler, Drama - Dolžina: 100 min. - Režija: Ole Bornedal - Igrajo: Lasse Rimmer, Lene Nystrøm, Fanny Bornedal, Jacob Ottensten, Mogens Pedersen - imdb

Fri os fra det onde je eden redkih filmov, ki me je preslepil. V mnogih primerih imam svojo oceno filma že po desetih minutah ogleda. Le v nepomembnih niansah se moja končna ocena razlikuje od tiste, na katero pomislim ob začetku gledanja. Danski film me je ukanil kar za debelo oceno.
Heh, kdo bi rekel, da bo me motil prav prehod med klasičnim psiho-trilerjem in krvavim, vaškim, “Straw Dogs” pohodom množice? Jep, prav Peckinpahova mojstrovina je naredila ta film slabši.
Režiser kultnega Nattevagten, Ole Bornedal me je s svojim surealnim pristopom, kjer je svoje like navil do meje pretiravanja oz. poceni klišeja, dobil nepripravljenega.
Začel je z živčnim, zapitim in prešvicanim šoferjem in njegovim ogromnim tovornjakom s katerim do smrti podre žensko na mopedu. Poba sicer ne zgleda preveč pameten, a vseeno dobi idejo. Njega je v ta psihični potop spravil njegov uspešen brat, nekoga drugega pa vojna v Bosni. In prav v travmatiziranem Bosancu, ki je v vojni izgubil vse, najde kamiondžija svojo jagnje. Svojo tarčo, katero bo žrtvoval “bogovom” oz. v tem primeru vaškemu starešini – možu povožene starke.
Logično, edini dobri človek v vasi je prav šoferjev brat in njegova mlada družina. V pravico do sojenja je odvetnik prepričan, zato pred podivjano gručo borcev za pravico maščevanja, v svojo hišo zavleče nedolžnega človeka. Takrat pa ujetnikom ne preostane ničesar drugega, kot pa ponavljati molitvico – “reši nas vsega hudega…”

OCENA: 3

Ni komentarjev:

Objavite komentar