petek, 12. marec 2010

Leningrad

Naslov: Leningrad (Attack on Leningrad) - Leto: 2009 - Država: Rusija, VB - Žanr: Vojna, Drama - Dolžina: 100 min. - Režija: Aleksandr Buravsky - Igrajo: Mira Sorvino, Gabriel Byrne, Aleksandr Abdulov, Vladimir Ilyin, Olga Sutulova, Armin Mueller-Stahl - imdb

Ne, to ni izjemen nemški film iz leta 1993. Tisto je bil Stalingrad. In ja, tudi ta se loti tragedije in trplenja na ruski fronti med drugo svetovno vojno.
Leningrad ali tudi Attack on Leningrad se logično, za razliko od nemškega filma, kjer spremljamo obup in propad zapuščenih nemških vojakov, posveti prebivalcem mesta, njihovi borbi za hrano in bitki proti peklenskemu mrazu. Sprva zamišljeno le kot TV mini-serijo, smo po dolgih letih čakanja na hladnem, končno dobili tudi filmsko verzijo. Zakaj pa ne, navsezadnje se Leningrad lahko pohvali z igralskim kadrom, ki se le malokrat znajde v kakšni ruski produkciji. Mira Sorvino, Gabriel Byrne, Armin Mueller-Stahl… Jep, že po imenih vemo – v tem filmu se bo govorilo v treh jezikih.
Rusi kot zagriženi spremljevalci Stalina, Armin Mueller-Stahl kot general v ideološkem neskladju s svojim nečakom/pilotom in Mira Sorvino, kot britanska poročevalka iz fronte.
Ker ima Sorvinova v sebi tudi nekaj ruske krvi, hoče tudi trpeti kot Rusi. Kot dobra novinarka si želi na lastni koži občutiti prekletstvo mesta. Mesta, ki je bilo obkoljeno skoraj 900 dni in v katerem je za posledicami mraza, lakote ali nemškim orožjem umrlo milijon in pol ljudi.
Vsi ti liki iz filma so baje obstajali tudi takrat. No, Ruse je najbolj impresionirala zgodba Sorvinove. Škoda, kakšni snajperski dueli so tako odpadli. Tako pa Angležinja postane Rusinja. Ujetnica v stanovanju, katerega si deli z ostalimi solidarnimi ženskami, med katerimi najbolj izstopa ruska policistkina. Leningrad 2009 še zdaleč ni Stalingrad 1993, kaj šele Leningrad 1943. Je pa vsaj povprečen vojni film o dogodku, ki bi si zaslužil veliko boljši film.

OCENA: -3

Ni komentarjev:

Objavite komentar