sobota, 20. marec 2010

9:06


Naslov: 9:06 - Leto: 2009 - Država: Slovenija, Nemčija - Žanr: Drama, Misterij, Krimi - Dolžina: 71 min. - Režija: Igor Šterk - Igrajo: Igor Samobor, Labina Mitevska, Silva Čušin, Pavle Ravnohrib, Gregor Baković, Jana Zupančič, Iva Markovič - imdb

Moral bi biti res dober osebni prijatelj z Igorjem Šterkom, če bi ta film hotel označiti kot mojstrovino. Kot film, ki zgleda kot najboljši slovenski film vseh časov.
Šterk je med vrsticami njegovega misterija hotel preučevati tudi pogost slovenski pojav – samomor. Narobe, namesto samomora med Slovenci, bi moral raziskovati fenomen samomora v slovenskem filmu. Zame bi to bila veliko bolj zanimivejša uganka, katero bi režiser moral razvozlati.
Verjetno bi potem marsikaj bilo potrebno pojasnjevati. Šterku pa besede ne ležijo najbolje. Je mojster vizualnosti. Zato ne čudi, da je njegov prvi film Ekspres, Ekspres posnel skoraj brez dialogov. V 09:06 je tako namesto besed raje uporabil kamero. Heh, vsak kader je tako natančno preštudiral, da nam je za tistih par besed, ki jih njegovi junaki izrečejo celo žal. Glas pokvari odlično sliko. Seveda, če hočeš posneti skrivnosten film, moraš o njem povedati čim manj.
Tako niti ne vemo, če je pianist in glasbeni kritik, v začetku filma naredil samomor ali je bil ubit. To vprašanje muči tudi policijskega inšpektorja Dušana. Logično, Slovenija se z veliko umorov ne more pohvaliti, zato se vsak preiskovalec maksimalno potrudi pri tistem primeru, ki mu je pač dodeljen. Pa čeprav gre le za samomor.
Ne le potrudi, policaj se s truplom celo identificira. Razumeti hoče, kaj ga je napeljalo k temu početju. Lahko bi rekli, da je šestica pianist, devetica pa inšpektor. In če devetico obrnemo dobimo številko šest. To se zgodi tudi tukaj. Lastno identiteto, ki je nasičena z zmešano ex-ženo in s smrtjo svojega otroka, se je inšpektor naveličal, zato bo postal mrtev človek in počel vse, kar je pokojni do tedaj počel.
In če to ne bi bil slovenski film in če ne bi poznal slovensko mentaliteto, bi ob koncu filma celo tuhtal kaj se je zgodilo? Ali kot pravi ena pametna vsakodnevna pripomba: “če bo on skočil z mosta, boš ti tudi?”
Hmm, kaj pa če je to res najboljši slovenski film vseh časov, v katerem ni nič tako kot smo mislili? In v katerem je samomor le ena izmed naših nerazumljivih izpovednih umetnosti.

OCENA: -4

1 komentar: