torek, 9. marec 2010

Ajami


Naslov: Ajami - Leto: 2009 - Država: izrael, Nemčija - Žanr: Krimi, Drama - Dolžina: 120 min. - Režija: Scandar Copti, Yaron Shani - Igrajo: Shahir Kabaha, Ibrahim Frege, Elias Saba, Fouad Habash, Nisrine Rihan, Youssef Sahwani, Abu George Shibli - imdb

Moram priznati, da tokrat nisem zaupal akademiji. Ajami enostavno ni kazal tistih znakov kvalitete, ki bi bili dovolj za oskarjevo nominacijo tujejezičnega filma. "Izraelci in Hollywood… tu je sigurno kriva politika."
No, na srečo, se lahko tudi jaz kdaj zmotim. Heh, kar precej sem ga vsekal mimo. Ajami je celo eden najboljših filmov letos in če bi namesto Argentincev kipec odnesel ravno on, bi to bilo čisto zasluženo.
Zelo kompleksna zgodba, ob kateri moramo biti zelo pozorni, če se pri dogajanju ne želimo izgubiti, je razdeljena na pet kapitlov. Rasne, politične, kulturne in verske razlike, ki se pojavljajo v predelih Tel Aviva, so kot nalašč za dobre pripovedi. V mnogih primerih takega življenja se v to razliko vštejejo tudi maščevanja, pripadnost enakim, sovraštvo in kriminal. Le redkokdaj ljubezen… V Ajami je prostora za vse.
V teh poglavjih , ki so kronološko razmetana, spremljamo kar nekaj usod. Dve izmed njih imata svojo tragiko zapisano že v genih. In obema odrešitev leži v denarju. Malik, kot prebežnik iz Palestine, rabi denar za operacijo svoje bolne mame - Omar, bi rad odplačal dolg drugemu klanu, katerega si je njegova družina nabrala v sporu z drugo družino. Jep, ne on – drugi. A v Islamu pomeni družina res družino, kjer so za obnašanje drugih odgovorni prav vsi.
Hitra pot do denarja pa je povezana z nevarnostjo in posledicami le teh, ali kot v tem primeru jeznim judovskim policistom, ki je v iskanju svojega pogrešanega brata in v očetu izbranke, katera ne pripada tvoji veri.
Jep, vseh teh pet kapitlov je med seboj povezanih v trdno celoto, na katero bi bil ponosen tudi Iñárritu.

OCENA: +4


Ni komentarjev:

Objavite komentar