petek, 19. marec 2010

Gentlemen Broncos


Naslov: Gentlemen Broncos - Leto: 2009 - Država: ZDA - Žanr: Komedija - Dolžina: 90 min. - Režija: Jared Hess - Igrajo: Michael Angarano, Jennifer Coolidge, Halley Feiffer, Hector Jimenez, Josh Pais, Mike White, Jemaine Clement, Sam Rockwell - imdb

Zanimivo… le nekaj let nazaj je bilo, od kar so avtorja Jareda Hessa vsi slavili kot kralja neodvisne, skurilne komedije. Napoleon Dynamite je v kratkem postal kult. Danes, se Hessa sploh nihče več ne spomni.
Nekaj malega je pri tem kriv tudi Jack Black, ki je s svojo podobo rokoborca v Nacho Libre bil enostavno preveč divji. Predaleč od zaspanih odvisnežev od valiuma, katere smo tako vzljubili v Hessovem prvem filmu. Seveda, takoj so odmevale govorice - “Hess je s prvim filmom imel le srečo! Bil je na pravem mestu ob pravem trenutku! Takšen uspeh, kot ga je dosegel z Napoleon Dynamiteom ne bo nikoli več dosegel!” Hmm, mogoče ne uspeh, ampak jaz bom zadovoljen že s podobnim filmom. Prav s takšnim kot je Gentlemen Broncos. Coming-of-age zgodba mešana z banalno znanstveno fantastiko, se ne norčuje iz nikogar. Le iz sebe. Gentlemen Broncos ni niti satira, niti parodija. Je čisti humor Jareda Hessa - Wes Anderson mlajšega. Takšen, ki publiko razdeli na dva dela. Na tiste, ki v vsej tej bedariji najdejo tudi nekakšno sporočilo in ozadje in na tiste, ki pravijo, da slabšega filma še niso gledali.
Namesto največjega bedaka v mestu je Hess tokrat v ospredje postavil povprečnega najstnika. Fanta, ki ima celo ideje za zgodbe, katere posveča svojemu fiktivnemu junaku Broncosu. Zgodbe so sicer namenjene le največjem oboževalcem trash fikcije. Prav takšnim, kot je uspešen pisatelj Dr. Ronald Chevalier. Legenda med avtorji sci-fi pripovedi.
Broncos, kateri v domišljiji obeh postane Sam Rockwell, se v daljni galaksiji bori za pravico. Le v daljni galaksiji, kajti v našem svetu je pravica izginila, ko mentor ukrade zgodbo svojemu vajencu. Heh, doktor pa ni računal na leteče jelene, katerim se iz riti kadijo smrtonosne rakete.

OCENA: +3

2 komentarja: