sobota, 27. marec 2010

Desert Flower


Naslov: Desert Flower - Leto: 2009 - Država: VB, Nemčija - Žanr: Drama, Biografija - Dolžina: 120 min. - Režija: Sherry Horman - Igrajo: Liya Kebede, Sally Hawkins, Craig Parkinson - imdb

Ne vem, kaj naj si po takšnem filmu zopet mislim o veri, ki se ji reče Islam. Sem jaz kriv, da se je celotna filmska industrija obrnila proti tej religiji? Je že prav, da si svoje mnenje mora vsak ustvariti sam in da se pri tej »propagandi« naj ne pustimo preslepiti od krščanskega kapitalista, kot bi temu rekel musliman. Sam nisem na nobeni strani. Pizdarije se dogajajo v vsaki veri in tudi tam, kjer vera sploh ni prisotna.
Tokrat smo namesto kamenjanja dobili predstavitev še enega umazanega rituala – obrezovanja genitalij. Logično, najebejo zopet le ženske. In tako, kot je svet spoznal kamenjanje preko knjige, tako so tudi v tem primeru vsi z odprtimi usti poslušali grozovita pričanja super-modela.
Ampak to je le ena plat Somalijke Waris Dirie (film bazira na njeni avtobiografiji), ki se je v 80-tih znašla na mnogih naslovnicah revij, odmevnih modnih pistah in celo v James Bond filmu.
Jep, če takrat ne bi ob pravem trenutku odvezala molk, bi jo danes poznali le kot eno izmed mnogih temnopoltih manekenk. In prav zaradi svoje slave so jo vsi poslušali. Tudi Kofi Anan, ki jo je kasneje krstil v ambasadorko ZN.

No, če jo takrat po krvavem prihodu iz Somalije, kjer se je v Londonu preživljala s smetmi, ne bi opazil priznani modni fotograf, ne bi postala niti foto-model. Ostala bi naivna ilegalka, ki bi čistila v neki Fast-Food restavraciji z vagino, katero bi »prvi« prvo moral razrezati z žiletko, če bi hotel od nje kaj več, kot le poljubljanje po obrazu z najlepšim profilom.

OCENA: -4

Ni komentarjev:

Objavite komentar