nedelja, 9. januar 2011

Sundance 2011

Mogoče zaradi fore, mogoče pa res zaradi dejstva tekmovalnega programa, ki se letos predstavlja s (skoraj) samimi neznanimi imeni (režija), sem se tokrat odločil, da predstavim 20 najbolj zanimivih Sundance 2011 (20. - 30. januar) filmov izven tekmovalnega programa. Naslovi so jasno težko pričakovani, posneti s strani samih izvrstnih neodvisnih režiserjev in bi po mojem bilo krivično, če se jih ne bi spomnili. Ali bolje – opomnili!

1. Win Win


Paul Giamatti je šolski trener rokoborbe! Že to je dovolj dobra osnova, če le ne bi bil režiser Tom McCarthy (The Visitor, The Station Agent), kar film porine še med ene najbolj pričakovanih leta.

2. Cedar Rapids


Chuck & Buck, The Good Girl, Youth in Revolt… Jp, s vsakim filmom, Arteta vedno bolj sili v mainstream. Upajmo, da je lanski odporniški Cera bil njegov zadnji postanek pred kičastim Hollywoodom. Hej, igra John C Reilly – to pa že ne more biti slab znak.


3. Meek’s Cutoff


Uf, še eden izmed “vsi ga čakamo”. Presenetljivo za minimalista Richardta (Wendy and Lucy, Old Joy) , ki se je tokrat odločil za zgodbo postavljeno v leto 1845, kar pa še ne pomeni da gre za prodajo v big budget Hollywood. Ne verjamem, kajti dosedanje kritike so odlične. Vedno izvrstna Michelle Williams in vedno zanimiv Paul Dano.


4. The Greatest Movie Ever Sold


Mnogi se spomnite dokumentarca Super Size me, v katerem je Spurlock uničil McDonald's. Nekaj manj se vas spomni njegovega drugega filma, v katerem je iskal Osamo Bin Ladna… Hja, Največjega filma kdajkoli prodanega, pa se bomo čez leta spomnili prav vsi! Ali?


5. The Convincer


Kaj je delala Jill Sprecher zadnjih deset let, mi ni jasno. Me niti ne zanima. Toliko je namreč minilo od njenega kao-omnibusa Thirteen Conversations About One Thing. Predolgo, zato bo tokrat Greg Kinnear kot zavarovalniški zastopnik, ki se vplete v rop redkega glasbila, moral nadoknaditi zamujeno.


6. I Melt with You

Težko, da se bo to tradicionalno srečanje starih prijateljev, ki obujajo spomine in obljube, končalo s takim odličnim twistom kot Arlington Road… Vseeno, Pellington se znajde tako z majhno vsoto produkcijskega denarja (Henry Poole Is Here), kot z malo večjo (The Mothman Prophecies). I Melt wit You pa je z Rob Lowe-om in Thomas Jane-om ravno nekje vmes.


7. Hobo with A Shotgun


Po Macheti je svoj celovečerec dobil še eden fake trejler (tukaj) iz Grindhousa, za katerega pa mnogi sploh nismo vedeli. Hobo with a Shotgun se je vrtel le v nekaterih, večinoma kanadskih kinodvoranah, pripoveduje pa o besnem brezdomcu, ki vzame pravico v svoje roke ali bolje rečeno v šatgan v svojih rokah.Neznanega David Brunta iz originala bo zamenjal Rutger Hauer.


8. Submarine

Submarino je doma v Angliji pobiral same dobre kritike. Sama premisa filma je nekoliko znana (fant bi rad izgubil devištvo do svojega naslednjega rojstnega dne), je pa tu vseeno Sally Hawkins, ki s svojim značilnim brbljanjem popravi veliko slabih stvari.


9. Reagan


Koga pa ne zanima, kakšna je lahko pot od filmskega igralca do predsednika najvplivnejše države na svetu? Jarecki je že razkrival zunanjo politiko ZDA v Why We Fight, tokrat je na vrsti notranja…


10. The Woman


Dobrih grozljivk se na leto posname ogromno, vendar je le malo katera dobra, kaj šele solidna. Prva dva izdelka Lucky McKee (May, Red) sta bila še več kot solidna in zato sem prepričan, da tudi The Woman ne bo slab.

11. The Devil’s Double


Nekoliko presenetljivo se je na tem festivalu znašel tudi Lee Tamahori, čigar dela so nazadnje bila Next, xXx 2, Die Another Day… Heh, ne pozabimo – človek je začel z Once Were Warriors


12. Life in a Day


Eksperiment režiserja filmov State of Play, The Last King of Scotland, Touching the Void in One Day in September, v katerem je lahko sodeloval prav vsak. Spomnim se tistega dneva v juliju lansko leto, ko so bila vsem filmskim ljubiteljem s svojim “dan v življenju” videom, en dan odprta vrata Youtuba. Skupek najboljših, najzanimivejših, najlepših…, pa premierno na Sundancu.


13. Margin Call


Tega JC Chandora pa ne poznam. No, filma še sploh ni posnel, pa je že dobil imena, kot so Kevin Spacey, Paul Bettany, Jeremy Irons, Demi Moore in Stanley Tucci… Dan bančnikov v zgodnji fazi recesije.


14. Red State


Naj damo še eno priložnost Kevinu Smithu? Pa dajmo, že zaradi “horor” oznake, odličnega trejlera, in seveda Melisse Leo in Johna Goodmana.


15. Perfect Sense


Ewan McGregor in David Mackenzie (Spread, Hallam Foe) po Young Adamu zopet skupaj! E, to smo čakali. Manjka sicer Tilda, je pa zato Eva Green tista, ki se tokrat mečka z Ewanom. In ne, Peter Mullan tokrat ne prigovarja tej romanci, ampak kar apokalipsa.


16. The Interrupters


Če boste kakšnega ljubitelja dokumentarcev vprašali: “Kateri pa je naj doku vseh časov?”, bi se med odgovori velikokrat znašel košarkaški Hoop Dreams. Za ta film je Steve James prejel oskarja, tokrat pa ga bo poskušal uloviti z bivšim gangsterjem, ki se bori proti takšnim, kot je nekoč bil sam.


17. The Son of No One


Fightning sploh ni bil tako slab film. Celo boljši od Montielovega prvenca A Guide to Recognizing Your Saints, ki se je tako kot The Son of No One odvijal v New Yorku. Če k N.Y. dodam še Al Pacina in R. Liotto, potem lahko pričakujemo klasičen detektivski krimi.


18. Kaboom


Že nekaj mesecev (Cannes) je minilo od premiere novega filma Gregga Arakija. Nekaj je že jasno – ta najstniški sci-fi na žalost ni novi Mysterious Skin, je pa še vedno boljši od Smiley Facea.


19. Salvation Boulevard


Pierce Brosnan, Jennifer Connelly, Ed Harris, Greg Kinnear in Marisa Tomei je zasedba, ki obeta. Malo manj ime za režijskim stolom, avtor sodobnega Omena – Joshua.


20. The Details


Estesov prvi film je bil Mean Creek. „Stand by Me“, kot ga posname le izvrsten režiser… No, od tega je sedaj že več kot pet let, z izvrstnim castingom (Tobey Maguire, Elizabeth Banks, Laura Linney, Ray Liotta), pa bo režiser sigurno še enkrat dokazal svoj talent.


---------------------

Dobro no, mimo nekaterih naslovov iz tekmovalnega programa pa res ne morem iti…

Pri tem mislim predvsem na Take Shelter.


Režiserjev (Jeff Nichols) prvi film Shotgun Stories, kjer je prav tako kot v tem filmu, glavno vlogo odigral odlični Michael Shannon, je ostal dokaj neopazen. Škoda, sam sem ga dal med top 30 leta 2008, priznani kritik Ebert pa celo med top 10. Take Shelteru napovedujem - zmaga na Sundance festivalu, nominacija za oskarja - naj film in pa oskar za glavno moško vlogo.


Še nekaj ostalih iz tekmovalnega programa:

Terri – ker je v njem John C. Reilly
HERE – ker je v njem Ben Foster

Higher Ground – ker je to režijski prvenec Vere Farmige

Another Happy Day – ker je v njem kar nekaj (predvsem ženskih) znanih imen

Pri ostalih naslovih pa se bom pustil presenetiti. Tako kot vedno, zadnja klapa vseh Sundance filmov pade tudi na tem blogu.

-------------------------

edit: pozabil še na eno premiero, ki je na festival bila dodana pred kratkim...

21. The Future


Ker je prvenec Mirande July Me and You and Everyone We Know totalno otkačena zadeva.

5 komentarjev:

  1. Letošnja bera filmov deluje zelo obetavno. Veliko filmov, ki jih bom z veseljem pogledal. Že celo popoldne se ukvarjam s svojim Sundance prispevkom. Grem objaviti, pa opazim, da si bil bolj priden kot jaz. ;)

    OdgovoriIzbriši
  2. "Že celo popoldne se ukvarjam..." ...jaz pa že cel teden (bolj počasi), hehe.
    Kot vidim, si pa ti v roke vzel tekmovalni del, tako da sva skupaj zaokrožila celoten letošnji Sundance. V slogi je moč:)

    OdgovoriIzbriši
  3. Kdaj lahko pričakujemo dvdripe vseh teh filmov? Prej kot v pol leta?

    OdgovoriIzbriši
  4. Zelo malo verjetno, da bo kaj od njih v naslednjih pol leta. Redki mogoče, ampak res čez 6 mesecev.

    OdgovoriIzbriši
  5. Čist me je navdušil tale post! Respect! :)
    In številke 7., 14., 15. in 21. so že na moji must-see listi.
    Se pa sprašujem, koliko od tega bomo kdaj videli pri nas. Verjetno bo bera bolj pičla ...

    OdgovoriIzbriši