petek, 14. maj 2010

Yip Man 2: Chung si chuen kei


Naslov: Yip Man 2: Chung si chuen kei (Ip Man 2) - Leto: 2010 - Država: Hong Kong - Žanr: Akcija, Drama, Biografija - Dolžina: 108 min - Režija: Wilson Yip - Igrajo: Donnie Yen, Lynn Hung, Simon Yam, Xiaoming Huang, Sammo Hung - imdb

Naj se je Yip Man v prvem delu še tako trudil in se boril za svobodno Kitajsko, okoli njegovega lika ter predvsem okoli njegove filmske biografije, se je vedno govorilo le eno – Yip Man je bil najboljši učitelj wing-chuna, njegov najznamenitejši učenec pa je bil nihče drug kot Bruce Lee.
Aha, torej je bil še večji znalec martial artsa, kot največji mojster vseh časov.
Seveda, film je pred dvema letoma pričakovano doživel ogromen uspeh, čeprav se je zgodba dogajala še pred popularnim filmskim Zmajem.
Nadaljevanje je bilo tako logično, kajti ponovni uspeh je bil siguren. Tako siguren, da režiser Wilson Yip ni niti tokrat uporabil danega bonusa, ter prikazal te legendarne učne ure z Yip Manom in mladim Bruce Leejom. Sicer pa, trilogije so vedno nekaj posebnega – in dobičkonosnega.
Tako se znajdemo v letu 1950. V času, ko od bogastva Yip Mana izpred desetletjem ni ostalo nič. Ostalo je le znanje Kung-fuja. To znanje pa mojster hoče deliti naprej, zato ustanovi šolo wing-chuna. Kmalu se šoli pridružijo novi rekruti željni znanja po mlatenju in brcanju. Tega pa je v filmu več kot dovolj. Tako se to nadaljevanje biografije v drugi polovici filma spremeni v eno samo »ring« borbo. Yip Man se spremeni v Rockya ali bolje rečeno v Van Damma, ko brani čast in ponos umrlega rojaka v dvoboju proti tujcu. Saj veste, tako krvoločni borci, ki svoje nasprotnike pretepejo do smrti so lahko le "tujci". Po Ivanu Dragu ali onemu norcu s čopom iz Bloodsporta, smo tokrat na vrsti Evropejci.
Zmagal je lahko le eden, izgubili pa smo vsi.


OCENA: 3


Ni komentarjev:

Objavite komentar