petek, 28. maj 2010

Kak ya provyol etim letom


Naslov: Kak ya provyol etim letom (How I Ended This Summer) - Leto: 2010 - Država: Rusija - Žanr: Drama - Dolžina: 124 min. - Režija: Aleksei Popogrebsky - Igrajo: Grigoriy Dobrygin, Sergei Puskepalis - imdb

Srebrnega medveda za kamero na letošnjem Berlinskem festivalu si Pavel Kostomarov ne more pripisovati le svojemu znanju. Velik delež je k temu pripomogla tudi podoba neraziskane narave, nekje na arktični Rusiji, ki je z vso svojo lepoto vabila k čudoviti fotografiji.
Prav tam, bogu za hrbtom in daleč od civilizacije, sta na meteorološki postaji zasidrana dva možakarja. Delo je sicer enostavno, a dolgočasno. Še posebej, če noben izmed njiju ni velik govorec. Sergei je starejši, agresivnejši ter predvsem izkušen samotar, ki si po vsakodnevnem poročanju vseh parametrov in stanja števcev preko radijske postaje, dolge polarne dneve najraje krajša z ribičijo. Prav takrat, ko se Sergei nahaja na svoje čolnu, sprejme sporočilo mladi in neizkušeni Pavel. Novico, katera naznanja tragično nesrečo Sergeiove družine, mora Pavel prenesti naprej do svojega predpostavljenega. Zakaj jo ne prenese oz. jo raje obdrži zase, nam režiser Aleksei Popogrebskis ni povsem pojasnil. Jasno je, da človek v takšni klavstrofobični izolaciji ne more razmišljati in sprejemati odločitve povsem trezno. V takem ujetništvu veljajo drugačni zakoni, zato se tudi po končni izpovedi Pavela, situacija obrne v psihološki duel preživetja, ki tako zelo začne spominjati na norveško klasiko Kjærlighetens kjøtere.
Zasluge za drugega srebrnega medveda - najboljša igralca, pa si po tem dvoboju na ledu, igralca Sergei Puskepalis in Grigory Dobrygin lahko pripišeta le sebi.


OCENA: +3


Ni komentarjev:

Objavite komentar