ponedeljek, 17. maj 2010

Yeo-haeng-ja


Naslov: Yeo-haeng-ja (A Brand New Life) - Leto: 2009 - Država: Južna Koreja, Francija - Žanr: Drama - Dolžina: 92 min - Režija: Ounie Lecomte - Igrajo: Sae Ron Kim, Do Yeon Park, Ah-sung Ko - imdb

Kako lahko devetletna deklica tako dobro zaigra svojo vlogo? Težko vlogo, katero verjetno niti sama ne razume. Siguren sem, da Kim Sae-ron prihaja iz urejene družine ter si zato niti ne more predstavljati, kaj pomeni biti zapuščen, kot se je to zgodilo njenemu liku Jin-hee.
Kar tako, brez kakršnegakoli obrazložitve ali poslavljanja, pusti oče svojo majhno hčerko v sirotišnici. Jin-hee je pot z avtobusom razumela kot veseli izlet, končalo pa se je s sramujočim izrazom na očeh njenega očeta, ki kar naenkrat odide. »Nisem sirota,« prosi Jin-hee upravnika zavoda, kateri naj pokliče njenega očeta nazaj. Zaman, oče se ne bo več vrnil. Nikdar.
V Koreji rojeni režiser Ounie Lecomte se z filmom spominjal svojega otroštva. Zato ni pretiraval z »zaporniškimi« klišeji, pri katerih bi »paznike« – nune predstavil zelo stroge ali nasilno skupino »so-ujetnikov« - ostalih otrokov, kateri bi se fizično in psihično spravljali na novince. Stanje v sirotišnicah je drugačno. Bolj se dobrikaš, hitreje greš ven. Pri tem nekoliko pomaga tudi znanje angleščine, kajti prav tujci so tisti, pri katerih ti otroci najdejo svoj nov dom. Tega se zaveda tudi starejša prijateljica Jin-hee, ki se je z izkušnjami naučila, kako se najbolje prikupiti ljudem na ogledu. Ko sta skupaj, tako žalostno spominjata na podoben majhen par iste usode iz prav tako korejskega filma Treeless Mountain.
Film je sicer postavljen v leto 1975, zgodbe zapuščenih otrok pa na žalost ostajajo iste…


OCENA: -4

5 komentarjev:

  1. Zanimivo je, da se v tem času na japonski televiziji predvaja ena zelo sorodna animirana serija. Pravzaprav je postavljena v leto 55' nekaj let po tistih katastrofalnih atomskih bombah na japonskem - zgodba se vrti okoli sedmih mulcev, ki so bili zaradi različnih kaznivih dejanj pripeljani v posebno "poboljševalno" šolo - praktično mučilnico. Skozi epizode spoznamo njihove temačne preteklosti in tudi tragične sedanjosti. Čeprav je iz uvoda v zgodbo razloženo, da so se uspešno vključili v družbo, se zgodba loteva ravno življenja v peklenski šoli.
    Zadeva še traja, mogoče bo kaj dobrega nastalo, naslov pa nosi "Rainbow: Nisha Rokubou no Shichinin"

    OdgovoriIzbriši
  2. Ej, ravno tebe sem iskal... Včeraj sem zasledil ang. podnapise za anime Samâ wôzu. Zadeva ima zelo dobre kritike, vendar filma na tvojem blogu še nisem zasledil. Rad pa bi pogledal vsaj en anime na leto in če mi ga ti "odobriš" bo verjetno prav ta. Mogoče pa imaš drugo, boljšo izbiro (letnica 2009-2010)?

    Kar se tiče serij - verjetno mi ne bo uspelo dokončati niti The Pacifica, kaj šele drugo...

    OdgovoriIzbriši
  3. Za Summer Wars že kar nekaj časa obstajajo angleški podnapisi. Odkrito povedano, je kul za pogledat in najverjetneje ne boš razočaran. Upam, da si vsaj prebral kakšen opis o čem se gre? Long story short; celotna zadeva se vrti okoli napredne internetne tehnologije (aka second life) in pravimi osebnimi odnosi. Tako da lahko pričakuješ kar nekaj humorja, drame, akcije in adrenalina...

    Komaj čakam, da se ga spravim prevajat :)

    PS: Na blogu ga še nisi zasledil, ker pogledam več kokr uspem napisat :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Oj, mene pa zanima, kje ti najdeš vse te neodvisne filme? A obstaja kaka sharing/torrent stran namenjena samo njim, ki se redno osvežuje z novimi releasi? Hvala.

    OdgovoriIzbriši
  5. Teh načinov je kar nekaj. Verjetno poznaš te najbolj obiskane, kot so scenereleases.info ali rlslog.net. Te strani so aktualizirane na uro, tako da tukaj ne boš ničesar zamudil - mnogokrat se poleg slavnih znajdejo tudi "manjši" filmi...
    Strani, kjer bi bili torrenti za samo neodvisne filme, na žalost ni.
    Imaš pa zelo dobro (meni najboljšo)turško stran z Emule linki - divxplanet.com (ED2K release).
    Če se rad igraš s Rapidsharom in podobnimi zadevami je stran foriegnmoviesddl.com zelo priporočljiva - imajo mnogo starih evropskih filmov.
    Potem še strani po regijah - bitreactor.to/index (Nemčija), clan-sudamerica.net (Južna Amerika) ali avistaz.com (Azija)...
    Eden najbolj enostavnih načinov pa je spremljanje novih podnapisov (podnapisi.net). Če so podnapisi, je potem tudi film. Google (vpis releasa) pa vse najde.

    Upam, da sem pomagal.

    OdgovoriIzbriši