sreda, 19. maj 2010

La donation


Naslov: La donation (The Legacy) - Leto: 2009 - Država: Kanada - Žanr: Drama - Dolžina: 96 min - Režija: Bernard Émond - Igrajo: Marie-Soleil Corbin-Allyson, Angèle Coutu, Michel Daigle, Danielle Fichaud - imdb

Doktor Rainville je na svet pomagal pokukati skoraj celotnemu majhnemu mestu. Razmerje med njim in prebivalci tega nekoč plodnega rudarskega mesta, tako ni le na medicinski ravni, ampak predvsem na osebni in prijateljski. Doktor, ki mu pacienti zaupajo.
No, leta so svoje naredila in tako je napočil čas, ko si mora stari zdravnik poiskati zamenjavo. Jeanne Dion je zdravnica v srednjih letih. Brez otrok ali moža. Kratka praksa na tako umirjen mestu bo za njo idealna zamenjava proti hektični urgenci v Montrealu.
Režiser Bernard Émond je s tem filmom zaključil svojo trilogijo o moralnih in etničnih vprašanjih upanja, vere in zapuščine zdravnice Dionove. Vendar, tudi če filma La neuvaine ali Contre toute espérance niste gledali, vam La Donation ne bo delal težav. Pravzaprav se film začne s koncem ene zdravniške ere, v katero pa stopi zdravnica, ki se je še v njenem prejšnjem filmu ubadala s samomorom.
Če se le spomnimo na Dr. Fleischmana iz odlične serije Severna obzorja, potem vemo, da takšen oseben način prakticiranja medicine ni enostaven. Še posebej, ko se na paciente navežeš ali jih spremljaš ob njihovi dolgi bolezni, pri kateri je jasno, kako se bo končala. No, za razliko od situacije na Aljaski, ima zdravnica nekoliko bolj resne primere. Tako osebne in čustvene, da se začnejo pojavljati dvomi o poslanstvu na tujem.


OCENA: 4


Ni komentarjev:

Objavite komentar