torek, 4. maj 2010

Eastern Plays


Naslov: Eastern Plays - Leto: 2009 - Država: Bolgarija - Žanr: Drama - Dolžina: 83 min. - Režija: Kamen Kalev - Igrajo: Hristo Hristov, Ovanes Torosyan, Hatice Aslan - imdb

Režiser Kamen Kalev se je z Eastern Plays poklonil svojemu mestu Sofiji. Vendar to ni poklon iz občudovanja ali ljubezni. Zakaj bi polepševal trenutno stanje mesta, če je vse kar režiser lahko spravi iz sebe le realnost?
Če smo pošteni, je ta pristop k negativnosti in brezupnosti v filmih že nekaj čisto običajnega in predvidljivega. Še posebej, če se znajdemo v vzhodnem bloku Evrope. V bivših komunističnih držav, kjer uspešnega prestopa med režimom mnogo ljudi ni uspelo ujeti. Beda in brezposelnost se z leti počasi preliva v alkoholizem, odvisnost ali sovraštvo.
Tudi Itso in njegov brat Georgi sta žrtvi hladne sivine kraja od koder prihajata. Itso bi moral svojemu bratu biti vzor. Ampak, je zapravljanje svojega talenta z drogami in bedno službo nekaj, kar bi si želeli postati? Ne Georgi.
Vendar možnosti za dokazovanja ni. Če se hočeš vključiti, moraš početi tisto, kar ti rečejo drugi. Tako mora mladi Georgi za vstop v neo-nacistično bando premlatiti turške turiste, katerim na pomoč pristopi prav Itso. Naslednji dan brata uvidita svojo napačno pot, a kaj ko alternativa ne obstaja.
Niti v pravem življenju Hristo Hristova, ki se je tako odlično vživel v vlogo Itsa. No, vživeti se niti ni rabil, kajti naturščik je igral le svojo življenje. Tudi po snemanju… zaradi prekomerne doze je umrl le nekaj dni po zadnjem udarcu klape. Ta film je posvečen prav njemu.

OCENA: 4

3 komentarji:

  1. Lep, umirjen ritem filma. Zelo všeč. Hvala za tole! :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Me veseli... Sporočaj če bo takšnih zadetkov še kaj.

    OdgovoriIzbriši
  3. Jih je blo že kr nekaj, sam ko se ne spomnim vsakokrat pokomentirat.
    Bom probal vseeno. :)

    OdgovoriIzbriši