ponedeljek, 17. maj 2010

Beer Wars


Naslov: Beer Wars - Leto: 2009 - Država: ZDA - Žanr: Dokumentarni - Dolžina: 89 min - Režija: Anat Baron - Igrajo: Anat Baron, Sam Calagione, Rhonda Kallman - imdb

Kot prvo moram naznaniti opozorilo – v življenju še nisem spil niti enega piva! Pa ne zaradi tega, ker bi imel kaj proti uživanju alkoholnih pijač oz. ker bi bil pristaš neo-prohibicije (kot se to novo gibanje omenja v tem dokumentarcu). Še zdaleč ne. Okus piva mi enostavno ni dober. Ne dober… gnil, pfuj, bljek… kako to sploh lahko pijete?
No, sedaj veste, da se na ogled tega dokumentarca, kjer je govora le o pivu, nisem najbolj veselil.
Beer Wars nam hoče dopovedati podobne stvari, kot je to počel Food inc. Logično, vse kar se “pokvarjenega” v ozadju dogaja s hrano, se dogaja tudi s pijačo. Namreč, ves ta pisan svet izbire najrazličnejših okusov in proizvajalcev piv v Ameriki, imajo v rokah tri velika imena. Trije monopolni mogotci - Anheuser-Busch, Miller in Coors, ki se z varjenjem piva ukvarjajo že stoletja. Za majhne tukaj ni prostora. Čeprav so boljši. Čeprav kupec po okusu znamk sploh ne prepozna.
Američanom je vseeno. Superbowl gledajo le zaradi reklam v katerih se različna pivska imena spopadajo v vojni – kdo bo boljši. Ali bolje rečeno – kdo bo največ zaslužil. Vložki v to propagando pa se vrtijo do nebes. Koliko? “verjetno neverjetne milijardne vsote, če nas potem itak prepričajo v pitje tega sranja,” se spomni neki uživalec s kozarcem piva v roki.
To vojno za “veliki ostanejo zgoraj, mali ostanejo spodaj”, je podrobneje raziskala ženska, ki je v tem biznisu preživela leta. Čudaška gospa, kateri bolj kot za domače “z roko” ustvarjene pivovarne, gre za poravnavo starih računov. Predvsem z Budweiserom (Anheuser-Busch). Tega seveda ne pove, ampak nevtralni gledalec to lahko izbere med vrsticami…
Dokumentarec se tako med to vojno ne postavi v vlogo modrih čelad, ampak izbere svojo stran. Takrat pa govorimo o propagandi.
Aja, Edina razlika med Food inc. in Beer Wars, je v striktnem opozarjanju na škodljivost hrane – tu nikjer nihče ne omeni – pozor, alkohol škoduje zdravju!

OCENA: 2


2 komentarja:

  1. Stari, ampak Guiness je pa zakon! ;)

    OdgovoriIzbriši
  2. Mogoče res Alec Guinness v The Bridge on the River Kwai ali pa kot Obi-Wan Kenobi, vse ostalo pa je sranje ;)

    OdgovoriIzbriši