torek, 12. maj 2009

Frygtelig lykkelig


Naslov: Frygtelig lykkelig - Leto: 2008 - Država: Danska - Žanr: Drama, Krimi, Triler - Dolžina: 90 min. - Režija: Henrik Ruben Genz - Igrajo: Jakob Cedergren, Lene Maria Christensen, Kim Bodnia, Lars Brygmann - imdb

Tukaj, na južnem delu Danske med blatnimi močvirji in umazano meglo, se stvari rešujejo na svoj način. To je prva lekcija novega šerifa v mestu, ki je zaradi “pripetljaja”premeščen iz glavnega mesta. Kazen? Verjetno ne, saj se tukaj v malem mestecu prav nič ne dogaja. Nekaj podobnega je slišal tudi Kyle MacLachlan iz Twin Peaksa, kakšen “dolgčas” pa je vladal med temi čudaki, pa vsi vemo.
Novela Erling Jepsena (napisal tudi Kunsten at græde i kor) baje temelji na resničnih dogodkih. Zakaj pa ne. Osnovna premisa samega filma je preprosta. Stranski liki, odbita atmosfera, črni humor in nepredvidljivi preobrati so tisti, ki naredijo ta evro-noir nekaj posebnega. Enega najboljših filmov leta.
Nekaterim ta trikotnik med - novim policajem v mestu, ki se na vsak način hoče držati pravil (vse dokler ga zakoni mesta in meščanov ne pokopljejo) ter popraviti svoje napake iz preteklosti – med žensko, ki trdi da jo njen mož fizično zlorablja, pri tem pa hoče prav ona “fizično” zlorabiti psihično labilnega policista – in med nasilnim možem (kot vedno odlični Kim Bodnia), strah in trepet celotnega mesta, zelo spominja na Coenov Fargo. Za brata Coen bi se strinjal, še boljša primerjava pa bi bila ena druga Coen mojstrovina - Blood Simple.
Najboljši danski film lanskega leta. Hej, tega ne pravim samo jaz. To so pritrdili tudi tisti, ki so za take stvari na Danskem zadolženi. Mojn.

OCENA: +4

Ni komentarjev:

Objavite komentar