četrtek, 7. maj 2009

Franklyn


Naslov: Franklyn - Leto: 2008 - Država: VB, Francija - Žanr: Drama, Fantazijski, Triler - Dolžina: 98 min. - Režija: Gerald McMorrow - Igrajo: Eva Green, Ryan Phillippe, Sam Riley, Bernard Hill - imdb

Dolgo v film gledalec tuhta kaj in kako? Tri različne zgodbe enostavne ni mogoče povezati. Še posebej, ker se ena izmed zgodb dogaja v nekakšnem post-apokaliptičnem religioznem mestu Meanwhile City. To arhitekturo, masko in celotno atmosfero, so ustvarjalci spretno izkoristili ter v trailerju ponudili fantazijski film à la V for Vendetta. Ne pustite se zmotiti. Franklyn je več kot le zamaskirani maščevalec ali borec za pravico. Je predvsem zgodba o treh izgubljenih duš, ki svojo žalost, jezo ali dolgočasje odrinejo v svoj svet. V svet iz katerega si lahko pomagajo le sami.
In kdo so ti trije karakterji?
Emilia – študentka umetnosti, ki se je svojega projekta “snemanje naključnih ljudi” naveličala ter zašla v ekstreme – snemanje svojega domnevnega poskusa samomora.
Milo – mladenič, katerega je punca zapustila tik pred oltarjem. Na srečo mu je v uteho njegova stara prijateljica, katero po naključju zopet sreča po mnogih letih.
Preest – prav njegova zgodba je postavljena v mračno, futuristično mesto. S svojo masko je na lovu za “individualnem”.

Kasneje se (prepozno) v zgodbo vključi tudi četrta oseba, ki prinese luč ob koncu tunela. Dobesedno. Če je tunel tri-četrt poti neosvetljen, potem se na cesti lahko kaj hitro zgubimo. Tista luč nam na koncu ne pomaga kaj dosti, če se pred tem že kam zaletimo in obupamo. Na srečo sem ostal zbran do konca ter nekako zvozil skozi ciljno črto nepoškodovan. Le majhna buška (vizije Emilie?) in praske (čistilec?). Vendar tudi te poškodbe sem hitro zacelil z zdravilom, ki se imenuje forum.
Franklyn ni perfekten film, čeprav je to hotel biti. Režiser Gerald McMorrow, kateremu je to bil prvi film, je na koncu vseeno padel pri izkušnjah. Franklyn lahko štejemo pod pogumen miks žanrov, vprašanje je le – kateri žanr bi raje gledali?

OCENA: 4

Ni komentarjev:

Objavite komentar