sobota, 21. februar 2009

FILMSKO LETO 2008 - VELIKA BRITANIJA

A Film with Me in It – Irska črna komedija, ki je pobrala kar nekaj nominacij Irskih filmskih nagrad.
Adulthood – nekakšno nadaljevanje filma Kidulthood iz leta 2006. Po šestih letih preživetih v zaporu, se Sam Peel (igra ga Noel Clarke, ki je tudi scenarist in režiser filma) vrne domov. Sedel je zaradi umora, za katerega se še vedno kuje maščevanje… Boy A – še eden iz tiste kategorije “bil sem mlad in nor, svoje sem odslužil, sedaj pa bi le rad živel normalno življenje, ker drugače dober človek”. Tokrat bi mladeniču skoraj uspelo. Našel službo, nove prijatelje in celo ljubezen…ampak le skoraj. Clubbed – kriminalna drama postavljena v začetke 80tih let prejšnjega stoletja, govori o osamljenem delavcu, kateremu se življenje obrne na glavo, ko se zaposli kot redar v nočnem klubu.
Dangerous Parking – tipična bridka komedija kot jo znajo delati Angleži, posneta tako, kot da bi gledal dolgo izpoved prikazana kot videospot. Problem ni parkiranje, ampak prekomerno uživanje alkohola.
Daylight Robbery – kako ukrasti milijon funtov iz Londonske banke, nam pokaže ta ne preveč posrečena kriminalka
Paris Leontia.
Eden Lake – zaljubljeni par je odločen preživeti miren vikend ob jezeru. Tega ne more pokvariti tudi preglasna skupina lokalnih mladeničev. Pa vendar ima konfrontacija z njimi usodne posledice. Zadovoljen, tokrat tudi s koncem. Fifty Dead Men WalkingBen Kingsley in Jim sturges sta glavna igralca v tej biografiji IRA pripadnika Martin McGartlanda.
Flashbacks of a FoolDaniel Craig je v letu James Bonda, zaigral tudi kot propadli Hollywood igralec, kateremu smrt starega prijatelja pripelje nazaj spomine na njegovo otroštvo.
Genova – Po tragični smrti žene in matere, se Collin Firth in njegovi dve hčerki odselijo v Italijo. Premalo za provokanta
Michael Winterbottoma.
God on Trial – TV drama o skupini židov zaprtih v Auschwitzu, ki so se zaradi svojega trpljenja odločili soditi samemu bogu.
Garage – tragična komedija postavljena na podeželsko Irsko, kjer je lokalni norček zaposlen na ne preveč delavni bencinski črpalki. Njegov šef mu čez počitnice dodeli mladega pomočnika, s katerim naš junak sklene nenavadno prijateljstvo. Good – O tej drami z Viggo Mortensenom kot profesorjem v času vzpona nacistov, bo verjetno več govora komaj to leto.
Happy-Go-Lucky – ne vem no, vendar zadnji izdelek odličnega Mike Leigha je meni njegov najslabši film zadnjih 15 let. Saj še vedno dober, vendar je bil pomp okoli glavne igralke enostavno prevelik. In če ti lik, okoli katerega se vse vrti, ni bil simpatičen, ampak enostavno tečen in nadležen, potem ne moreš ljubiti tudi samega filma. How to Be – komedija o mladeniču v življenjski krizi, kateri prepriča Kanadskega guruja za samopomoč, da postane njegov osebni življenjski trener.
Hunger – kopijo filma sem dobil še v trenutkih, ko je film bival nekje še v temi filmskega sveta. Zato nisem niti vedel, kaj naj pričakujem oz. kaj bom sploh dobil. Dobil sem veliko, čeprav posneto skoraj brez dialogov. Slike mučenj, boja za preživetje, mraza in lakote v zaporu, so bile preveč šokantne, da bi rabile besede. In Bruges – eden tistih filmov iz Britanije, ki je uspel tudi v Ameriki. Tako, da ga niso pozabili niti na koncu leta, ko se podeljujejo tiste glavne filmske nagrade. Pa čeprav je premiera filma bila februarja. Colin Farell in Brendan Gleeson sta poklicna morilca. Nova naloga ju pripelje v Belgijo. Tarča še ni določena, zato je čas da se spozna to starodavno mesto Bruselj. Incendiary – življenje ženske razpade na koščke, ko v samomorilskem bombnem napadu umreta njen mož in sin. Na srečo je tu
Ewan McGregor, ki zna celiti rane.
Kisses – dva fanta na božič zbežita od doma, da preživela nepozabno noč v središči Dublina. Film je bil nominiran za najboljši Irski film leta, režiser Lance Daly pa je nagrado celo prejel.
Little Ashes – uf, to pa bo umetniški film. Na kupu so - slikar Salvator Dali, režiser Luis Bunuel in pisatelj Federico García Lorca. Film še je komaj začel svojo pot do slave.
Me and Orson Welles – tudi ta film bo svoje uspehe žel predvsem v tem letu. Filmi Richard Linklatera ne morejo iti kar tako neopazno mimo nas. Miss Pettigrew Lives for a Day – varuške, igralke, čenče, žurke, ljubezenske težave…ne spomnim se več, nekje proti koncu filma sem zaspal.
Outlander – mešanica med Bewulfom in 13 bojevnikom z vesoljcem Jim Caviezelom kot odrešenikom.
Outpost – kot v Predatorju, se skupina specialcev odpravi na navidezno lahko nalogo, če le ne bi bilo teh nadnaravnih sil (v tem primeru nacističnih duhov iz druge svetovne vojne).
RocknRolla – daleč od vrnitve starega Guy Ritchia. Shifty – triler je dobil kar pet nominacij za nagrade Britanskega neodvisnega filma. 24 ur v življenju preprodajalca drog.
Slumdog Millionaire – film okoli katerega se trenutno največ govori, zato nima pomena zraven še kaj dodajati kot le to – tudi meni eden najboljših lansko leto. Somers Town – črno-bela kronika sodobnega Londona v katerem sta ujeta dva fanta različnih ozadij. Tudi v novem filmu Shane Meadowsa (This is England), zopet blesti mladi Thomas Thurgoose. Son of Rambow - tudi tukaj je v ospredju prijateljstvo med dvema navidezno različnima karakterjema. Prvi del filma Rambo, je inspiracija dvema fantoma, da posnameta svojo verzijo tega filma. Zelo hvaljen, a zame vseeno preveč družinski. Stone of Destiny – še eden izmed tistih neodkritih malih biserov. Po 600 letih se kamen usode vrača na Škotsko, kjer mu je tudi mesto. Potrebno ga je le ukrasti…Summer – tako kot v Stone of Destiny, bomo lahko tudi tukaj videli izvrstnega Robert Carlyla. Najboljši škotski film leta.
The Bank Job – “resnična” zgodba o najdrznejšem ropu v Angliji, v katero bi naj bila vpletena tudi kraljeva družina. Če ne drugo, eden najboljših filmskih plakatov lanskega leta.
The Boy in the Striped Pyjamas – holokavst gledan skozi oči nedolžnega otroka, sina poveljnika koncentracijskega taborišča. Ker fant v novem okolju nima prijateljev, se spoprijatelji kar z judovskim fantom zaprtem v taborišču. The Cottage – Prejšnji film
Paul Andrew Williamsa London to Brighton je meni bil eden najboljših tistega leta. The Cottage se začne kot povprečna kriminalka o ugrabitvi, konča se pa kot zelo krvava komedija.
The Crew – tipični britanski pogled na življenje v svetu kriminala.
The EscapistBrian Cox služi dosmrtno ječo. Kar mu daje moč za preživetje, je njegovo hčerka, katero že leta ni videl. Odloči se pobegniti, vendar se v načrt vplete vse več zapornikov. The No 1 Ladies' Detective Agency – zadnji film Anthony Minghelle. Škoda, bil je odličen režiser. Na žalost, film o Bocvanski ženski, katera se odloči odpreti prvo žensko detektivsko agencijo v državi, nikakor ni na nivoju njegovih slavnih filmov.
Three and Out – komedije nisem gledal. Je niti ne mislim. No, nekaterim se je zdela zelo smešna, zato ni greh je omeniti.
Transsiberian – še eno odlično delo vedno boljšega Brad Andersona (El Maquinista, Session 9)
Na transsibirskem vlaku se ameriški par vplete v nevarno igro, ko se sprijateljita s skrivnostnim popotniškim parom.

Ni komentarjev:

Objavite komentar