petek, 6. februar 2009

24/2002 - FITZCARRALDO (1982)

Naslov: Fitzcarraldo
Leto: 1982
Država: Nemčija, Peru
Žanr: Avantura, Drama
Dolžina: 158 min.
Režija: Werner Herzog
Igrajo: Klaus Kinski, José Lewgoy, Miguel Ángel, Claudia Cardinale
www.imdb.com/title/tt0083946/

Werner Herzog je nemški klasik, epski genij in sveti norec, eden izmed kraljev sodobnega filma. In Fitzcarraldo (1982) je kraljevski film - razkošen, epski, grandiozen. Toda ne dogaja se v palačah ali pa gradovih, ampak sredi brazilske džungle, v Amazoniji, kjer Brian Sweeney Fitzgerald, alias Fitzcarraldo (Klaus Kinski), megalomanski sanjač in fan opere, sklene, da bo tam, daleč od civilizacije, postavil operno hišo, v kateri bo pel Enrico Caruso.
Fitzcarraldo je fantast - malo prej je skušal skozi džunglo potegniti železnico. Ni mu uspelo, toda železnica ni Caruso - le Caruso je Caruso. In le opera je opera. Ko stoji tam, ves ekstatičen in evforičen, in eliti vrti Carusa, izgleda kot pobegli, obsedeni, obubožani mafiozo, ki mu je od imperija ostal le soundtrack.
Ko se s parnikom - in Claudio Cardinale - prebija skozi džunglo, zmoti staroselce, ki takoj udarijo z bobni, toda sam jim takoj odgovori: Carusa navije do konca, tako da preglasi bojne bobne. Tega ne bi mogel niti Bog - da je Caruso več kot Bog, ugotovijo tudi staroselci, ki postanejo Fitzcarraldova desna roka. Ali natančneje, staroselci postanejo njegova desna in leva roka, njegova fizična sila - parnik zgrabijo in ga čez hrib "prenesejo" na drugo stran.

vir: itivi.si

Ni komentarjev:

Objavite komentar