sobota, 7. februar 2009

FILMSKO LETO 2008 - RUSIJA

1612: Khroniki smutnogo vremeni – Kot v nogometu je tudi v Ruskem filmu vedno več denarja. Zgodovinskih spektaklov s specialnimi efekti, kateri se ne razlikujejo od tistih iz Amerike, je vedno več. Sedaj bo potrebno delati le še na zgodbi. Car in vsa njegova družina je umorjena. Črni časi so se zgrnili nad rusko kraljevino...
Admiral – Film je življenjska zgodba admirala Alexander Kolchaka, raziskovalca in vojnega heroja. Priča smo mnogim zgodovinskim trenutkov Rusije, med drugim tudi revolucije v Sibiriji, pri kateri se je Kolchak vpisal v bogato rusko zgodovino.
Bumaznyj soldat – Kazahstan 1961. Še ena biografija. Tokrat o Daniel Pokrovskyem, človeku, ki je med najzaslužnejšimi za uspešen vesoljski program v času hladne vojne z Ameriko. Film se je predvajal tudi na filmskem festivalu v Benetkah.
Domovoy – Triler o neuspešnem pisatelju, ki v časopisu najde navdih za novo zgodbo o profesionalnem morilcu. Kmalu spozna pravega morilca, še nevede v kakšni nevarni situaciji se je znašel.
Montana – akcijski film z Ruskim filmskim zvezdnikom Oleg Taktarovom na čelu. Po ropu banke se pota dveh najboljših prijateljev razideta. Ko eden pobegne, drugi pristane v zaporu.
Morfiy -
Aleksey Balabanov je meni eden najljubših Ruskih režiserjev. Nazadnje smo ga z Gruz 200 lahko videli tudi na Liffu. Morfiy je kronika državljanske vojne leta 1917, ki jo je sprožila boljševiška revolucija. My iz budushchego – eden največjih hitov v Ruskih kinematografih je bila ta znanstveno-fantastična vojna akcija. Med kopanjem ostankov in zakladov iz druge svetovne vojne, štirje mladeniči naredijo skok nazaj skozi čas, kjer se znajdejo sredi same akcije. Novaya Zemlya – Prison Break po rusko. Ruski zapori so polni. Vlada se odloči za eksperiment, ki bo pokrival prevelike stroške, katerih je vedno več. Skupino kaznjence pošlje v “novo deželo”.
Obitaemyy ostrov – Znanstveno fantastike kar ni konec…Tokrat se jo je lotil
Fyodor Bondarchuk, režiser odličnega vojnega filma 9 rota. Takoj je opazno, da je film, posnet po znani knjigi stal ogromno denarja. Nič ni pomagalo. Dogodivščine Max Kammererja in njegove vesoljske ladjice so izpadle le smešne in patetične.Prostye veshchi - Aleksei Popogrebsky je svoje znanje že pokazal z zelo solidnim Road filmom Koktebel. Zgodba o umirajočem igralcu, ki prosi zdravnika naj mu pomaga storiti samomor, je pobral mnogo mednarodnih nagrad.
Rusalka – Ruski Amelie, bi bil najboljši opis za ta čudno simpatičen izdelek, ki se je predstavljal v začetku lanskega leta na filmskem festivalu Sundance. Alisa živi z mamo in babico ob morju. Njeno življenje spremljamo od rojstva, do selitve v Moskvo, kjer spozna svojo veliko ljubezen. Ruski kandidat za oskarja.Tulpan – Lansko leto Mongol, letos Tulpan. Za pričakovati je bilo, da Kazahstan ne more ponoviti ogromnega uspeha, ki ga je lani požel z Mongolom.
Rusi posnamejo tudi do 100 filmov letno. Za večino ne bomo nikdar slišali, nekaj uspešnih pa še lahko naštejem, tako na hitro - Den radio, Den vyborov, Nepobedimyy, Puteshestvie s domashnimi zhivotnymi in še in še in še….

Ni komentarjev:

Objavite komentar