torek, 3. februar 2009

FILMSKO LETO 2008 - NIZOZEMSKA

Alles is Liefde je božični film in takrat se je leta 2007 tudi predvajal. Film je postal prava uspešnica, lansko leto pa mu je dodeljen naziv - najboljši nizozemski film leta. Tudi mene je prepričal, pa čeprav je čista kopija angleškega Love Actually. No, mogoče pa ravno zaradi tega… Dobro se je pri blagajnah obnesel tudi napeti Bloedbroeders, še boljše pa je zaslužila srednjeveška avantura De Brief voor de koning. Zadnje čase je zelo razviden trend fantazijskih ali zgodovinskih filmov evropske produkcije, ki ciljajo predvsem na mlajše gledalce. Kakovost takšnih filmov je sigurno dvomljiva, vendar so finančni iztržki tisti, kateri nam dajo vedeti, da se bo še ta trend nadaljeval.
Režiser Ben Sombogaart je z De Tweeling iz leta 2002 že igral v veliki ligi uspešnih evropskih filmov. Tudi tokrat je prijel po preizkušeni formuli in z Bride Flight, žensko TV limonado, že navdušuje nežnejše duše. V stranski vlogi lahko vidimo tudi “povratnika” Rutger Hauerja. Lansko leto je članom ameriške filmske akademije bila poslana komedija Duska. Trije karakterji in minimalni dialogi so bili premalo, čeprav je film prejemal dobre kritike. Letos so Nizozemci imeli veliko manjše možnosti za nominacijo. Dunya & Desie, predelava najstniške nadaljevanke o dveh rasno in versko različnih prijateljicah, nekako ne zveni kot material za najvišje nagrade.
Nazadnje so Nizozemci posegali po nagradah, ko se je vrnil domov njihov najboljši režiser P. Verhoeven in posnel odlični vojni triler Zwartboek. Zato je še toliko bolj čudno, da jih v lovu na zlati kipec ni zastopala podobna vojna drama Oorlogswinter, katera do sedaj prejema le še pozitivne ocene. Mogoče drugo leto? Kar nekaj let je minilo, od kar je režiser
Robert Jan Westdijk z Zusje nazadnje opozoril nase. Het Echte leven je film v filmu in njegovem režiserju, ki zaradi svojega filma postavi na kocko svojo pravo ljubezen.
Skin je postavljen v okolje delavskega razreda ob koncu 70tih. Frankie, sin židovskega očeta, katerega še vedno preganja preteklost in na smrt bolne matere, je vedno bil bolj uporniške narave. Jeza in razočaranje, pa ga privedeta do tega, da konča kot neo-nacist v zaporu. Eden najboljših Nizozemskih filmov zadnjih let je sigurno tragi-komični Simon. Nov film
Eddy Terstalla, črna komedija o politiku v krizi srednjih let, se imenuje Vox Populi.
Pieter Kuijpersa poznamo že od filma Van God Los, katerega smo lahko videli tudi v kinih pri nas. Njegov novi triler TBS, je napeta zgodba o Johanu, duševnemu bolniku, ki po pobegu iz inštitucije vzame za talko mlado dekle. Skupaj se odpeljeta do njegove matere, katera lahko dokaže njegovo nedolžnost v primeru umora očeta in sestre, za katerega je bil obdolžen. Gledališka diva, sedaj že nekoliko v letih ima velike dolgove. Grozi ji odvzem njene priljubljene ladje, na kateri tudi živi. Pomaga ji lahko le še neroden računovodja. Tiramisu je naslov tej komediji zmešnjav, kjer je režijo vodila Paula van der Oest, ki je leta 2003 s filmom Zus & zo prejela nominacijo za oskarja.
Film katerega tudi ne gre spregledati je Het Zusje van Katia. Zgodba o 13 letnem dekletu, ki izgubi svojo mater in sestro v svetu prostitucije.

Ni komentarjev:

Objavite komentar