sreda, 18. februar 2009

FILMSKO LETO 2008 - FRANCIJA

Po abecednem redu in zelo na kratko...
Slike so pod desetimi filmi, katere ne smemo spregledati.

99 francs – hitro in pestro življenje publicista v vzponu. Režija Jan Kounen (Doberman).
Actrices – Samska igralka, ki hoče postati mati, se preveč zlije v lik ki ga igra. Posebna nagrada žirije na filmskem festivalu v Cannesu.
Amours d'Astrée et de Céladon, Les – najavljen kot zadnji film legendarnega Eric Rohmerja. Kostumska romantična drama ni na nivoju njegovih zgodnejših filmov. Mojster si zasluži boljši konec…
Belle personne, La – Ljubezenski trikotnik na pariški srednji šoli.
Bienvenue chez les Ch'tis – največja finančna uspešnica lanskega leta v Franciji. Komedija postavljena na sever Francije, v kraje o katerih veljajo sami negativni stereotipi. Na novo priseljeni poštni uslužbenec se prepriča v obratno… Chansons d'amour, Les – mjuzikl o treh ljubezenskih parih živečih v Parizu. Priporočljivo.
Chasseurs de dragons – uspešna risanka o dveh lovcih na zmaje.Crime est notre affaire, Le – Adaptacija Agathe Christie. Ženska je priča umora, vendar nikjer ni trupla. Nobeden ji ne verjame, razen naše glavne junakinje. Lov na morilca se lahko prične.
Dante 01 – Znanstveno-fantastična bedarija od človeka, ki je nekdaj snemal filme kot so Delicatessen ali La Cité des enfants perdus. Na srečo ne mislim na Jean-Pierre Jeuneta.
Dernier gang, Le – resnična zgodba o vzponu in padcu nepomembnega kriminalca. Režija
Ariel Zeitoun (Yamakasi)
Deux jours à tuer – novo delo velikega režiserja Jean Beckera. Zgodba o moškem na poti do samouničenja.
Deuxième souffle, Le – hja, tudi Francozi ga kdaj pa kdaj lomijo. Predelava kultne kriminalke J. P. Melvilla z
Daniel Auteuilom in Monico Bellucci v glavnih vlogah.
Empreinte de l'ange, L' – Drama o ženski, ki na praznovanju rojstnega dne v sedemletni deklici spozna svojo davno pogrešano hčerko.
Ennemi intime, L' – Spremljanje Francoskega vojaškega voda med alžirsko vojno za neodvisnost. Od režiserja Florent Emilio Sira (
Nid de guêpes, Hostage) pričakoval nekoliko več.
Ennemi public n°1, L' – zelo pričakovana biografija razvpitega gangsterja Jacques Mesrina, katerega je odlično upodobil
Vincent Cassel. Podobno kot biografija Soderberghove Che Guevare je tudi ta film razdeljen na dva dela. Drugi del se imenuje Instinct de mort, L'. Ali pa je ravno obratno? Entre les murs – Glavna nagrada v Cannesu, nominacija za oskarja in zlati globus. Film je osvojil skoraj vse, kar francoski film lahko. Le moj blagoslov še more dobiti… Sama premisa (učitelj proti svojim težavnim nezadovoljnim učencem) mi ravno ne diše, vendar Laurent Canteta enostavno ljubim. Faubourg 36 – nova komedija režiserja Christophe Barratierja (Les Choristes) je postavljena v 30-ta leta prejšnjega stoletja in govori o neuspešni teaterski skupini.
Femmes de l'ombre, Les – če so lansko leto Danci, Nizozemci in Norvežani uspešno predstavili svoje neustrašne člane odporniškega gibanja med drugo svetovno vojno, potem Francozi ne morejo zaostajati. Kot že vemo iz Alo Alo – francoski uporniki so bile ženske. Tokrat s
Sophie Marceau na čelu.
Fille de Monaco, La – Dramedija o pariškem odvetniku, ki se odpravi v Monako branit žensko obtoženo umora. Dve Cezar nominaciji za igralske dosežke.
Fils de l'épicier, Le – disfunkcionalna družina po francosko. Antoine se po desetih letih vrne domov na vas, kjer mora zaradi bolezni očeta prevzeti posel majhne trgovine.
Frontière(s) – grozljivka v stilu Žage ali Hostela je našla svoje množične gledalce tudi izven Francije.
Graine et le mulet, La – Lansko leto je film na podelitvi Cezarjev bil izbran za najboljši francoski film. Severno afriška družina je postavljena na preizkušnjo, ko se 60 let stari “glava” družine odloči imeti restavracijo na ladji. Heure d'été, L' – od
Olivier Assayasa smo dobili pretresljivo dramo o dveh bratih in sestri, ki so prisiljeni se odreči svojih otroških spominov v obliki družinske lastnine, da bi zavarovali nasledstvo nedavno umrle matere. Il y a longtemps que je t'aime – okoli tega filma se je govorilo le o izvrstni Kristin Scott Thomas. Zgodba o vrnitvi v “normalo” ženske (Thomas), ki je mnoga leta prebila v zaporu, me je pustila hladnega. Še posebej površen in nerealen konec, na katerega se je naslanjal celoten film. Naissance des pieuvres – ta trikotnik pikantnosti, žicanja in nedolžnega igranja med tremi mlademi dekleti, mi je že bil bolj všeč..
Martyrs – Ne ravno veliko, ampak vsaj za eno dobro grozljivko na leto, so Francozi že dobri. No, lanski oz. letošnji (film je v Franciji izšel bolj proti koncu leta) naslov je Martyrs. Veselim se na žensko, ki hoče krvavo maščevanje tistim, ki so ugrabili in zlorabili njenega sina. MR 73 – Rahlo razočaranje
Olivier Marchala po odličnem 36 Quai des Orfèvres. Daniel Auteuil kot izrabljeni policaj, ki dobi še zadnjo priložnost, ko mora obvarovati žensko pred kmalu svobodnim morilcem njenih staršev.
Paris – mozaik najrazličnejših likov in zgodb, gledanih iz okna na smrt bolnega moškega.
Cédric Klapischeva romantična drama je letos nominirana za najboljši francoski film.
Peur(s) du noir – animirana serija štirih grozljivih zgodbic. Prva še dobra, potem pa vedno slabše…
Plages d'Agnès, Les -
Agnès Varda in njen avtobiografski dokumentarec.
Premier jour du reste de ta vie, Le – pet ključnih dni v življenju povprečne družine. Cezar nominacija. Question humaine, La – nacisti, Židi, biznis, bla bla bla…
Renard et l'enfant, Le – družinska moderna pravljica o deklici njenem prijateljstvu z lisico.
Roman de gare – psihološka drama kot jo vejo delati le Francozi. Nekje v senci Ozonovega Swimming Poola, išče pisatelj v senci uspešne pisateljice nove navdihe za naslednjo knjigo.
Sagan – Biografija Francoise Sagan v produkciji Luc Bessona.
Séraphine – še ena biografija, tokrat o slikarju Séraphine de Senlis. Cezar nominacija za naj film.
Témoins, Les – priča smo skupini prijateljev in njihovim homoseksualnim aferam ter pojavljanju prvih primerov okužbe HIV v Franciji.
Un baiser s'il vous plaît – romantika med dvema neznancema, ki v dolgi noči, vedno bolj spoznavata, da pripadata drug drugemu.
Un conte de Noël – verjetno drugi najboljši francoski film lanskega leta po Entre les murs.
Catherine Deneuve in njena družina pri družinskem božičnem srečanju. Un secret – stari maček Claude Miller, ki me je že tolikokrat navdušil s svojimi psihološkimi dramami, me s skrivnostno povest o fantu in njegovem sumu, da ima še starejšega brata, ni ravno prepričal.
Versailles – v Un Secret smo med glavnimi vlogami lahko videli hčerko slovitega Gerard Depardieua – Julie. Njegov tragično preminuli sin Guillaume, pa je svojo zadnjo vlogo odigral prav v tem filmu, za katerega je tudi nominiran za Cezarja.
Voyage du ballon rouge, Le – Veliko se je govorilo o tem poklonu kratkega filma Le Ballon Rouge iz leta 1955 Tajvanskega režiserja Hou Hsiao-hsien z
Juliette Binoche v glavni vlogi. Za moje pojme preveč…

Ni komentarjev:

Objavite komentar