petek, 12. februar 2010

The Imaginarium of Doctor Parnassus


Naslov: The Imaginarium of Doctor Parnassus - Leto: 2009 - Država: VB, Kanada, Francija - Žanr: Fantazijski, Avantura - Dolžina: 123 min. - Režija: Terry Gilliam - Igrajo: Christopher Plummer, Tom Waits, Heath Ledger, Andrew Garfield, Lily Cole, Verne Troyer, Johnny Depp, Colin Farrell, Jude Law- imdb

Uf, prav vidim šokirane izraze na obrazu staršev in ostalih članov družine Heatha Ledgera. V veselem, obenem pa tudi žalostnem pričakovanju ogleda svojega otroka v njegovem zadnjem filmu, se v prvi njegovi sceni zgodi naslednje – Heath Ledger je mrtev! Obešen visi pod mostom. Še doktor Parnassus se dere: “pustite ga pri miru, itak je mrtev!” medtem ko Ledger spokojno že leži ob cesti.
Kultni režiser Terry Gilliam je moral pač uporabiti vse, kar mu je do resnične tragične smrti avstralskega igralca na traku ostalo.
Za ponovno snemanje z drugim igralcem ni bilo niti potrebe. Ledger je sicer posnel dobršni del filma, vendar je prav ta njegova smrt naredila film za enega najbolj pričakovanih. Končno se ni zopet govorilo o “novem filmu Gilliama”, ampak o “zadnjem filmu Ledgera”. Filmu, ki bi brez te “propagande” potonil v takojšno pozabo, kot se je to zgodilo z zadnjimi primeri tega režiserja. Kdo bi si mislil, da bo izraz “preveč Gilliamovski” pomenil nekaj negativnega?
Domišljijski svet doktorja Parnassusa, v katerega vstopiš skozi ogledalo, sicer zgleda zanimivo, vendar že mnogokrat videno.
Po Faustovsko se je Glilliam tokrat lotil zadeve, kjer pogodbo s hudičem sklene prav Parnassus. Stari, nesmrtni direktor potujočega cirkusa v katerem lahko zaživiš svoje sanje. No, prav ta grupica našemljenih performerjev, najde Ledgera visečega tam pod mostom. “Izbranca”, ki bo poživil mrtvo predstavo in pomagal nabrati 5 duš, katere bodo privedle do zmage v hudičevem paktu.
In kot da bi bilo že tako zamišljeno, se pretvorba Ledgera v Farrella, Lawa ali Deppa v tem magičnem svetu, sploh ne opazi kot prisila. Vsaj do prvih dveh preobrazb.
Proti koncu, je vseeno moč občutiti prilagajanje scenarija ter ogromno improviziranje Gilliama. Heh, v tem pa je itak najboljši.

OCENA: 3

Ni komentarjev:

Objavite komentar