petek, 23. april 2010

Tin shui wai dik ye yu mo


Naslov: Tin shui wai dik ye yu mo (Night and Fog) - Leto: 2009 - Država: Hong Kong - Žanr: Drama - Dolžina: 122 min. - Režija: Ann Hui - Igrajo: Simon Yam Tat-Wah, Zhang Jingchu, Jacqueline Law Wai-Geun, Amy Chum Yan-Me - imdb

Tin shui wai dik ye yu mo se začne kar s koncem. S poročili na televiziji, kjer sporočajo tragično novico o nasilnem koncu mlade družine. Pogumna poteza režiserja Ann Huia, kajti tako nam je finalni šok prihranjen. Zadnji občutki s filmom pa so vedno najbolj pomembni.
Vendar tistega momenta ta film sploh ne potrebuje. Kajti tako lahko sedaj zavrtimo film nazaj. S pričanjem znancev družine in ostalih prič. Koliko se sam preveden naslov Night and Fog naslanja na Resnaisovo »Ne sme se pozabiti!« dokumentarno klasiko, nisem poštekal. OK, razmerje med mlado Wong in njenim starejšim možem, bi res lahko primerjali s početjem nacistov v taboriščih, vendar se film loteva tematike, ki jo lahko opažamo vsak dan. Na prvi strani Slovenskih novic. Fizično zlorabljanja močnejšega in hkrati tudi strahopetnejšega nad krhko žensko ni sicer nobena nova filmska stvaritev. Že Julia Roberts ali J. Lo sta imeli podobne težave.
No, tisto je bila fikcija, to je realizem. Resnična zgodba o ženski z dvema otrokoma, ki pretepanja njenega moža ne more in noče več prenašati je odlično odigrana drama. Skoraj ljubezenska zgodba za katero pa izvemo že na začetku, da se bo končala z zaklano ženo, otrokoma in možem. Evo, pa sem za konec jaz prihranil šok.

OCENA: 4


Ni komentarjev:

Objavite komentar