sreda, 28. april 2010

Kenjac


Naslov: Kenjac (Donkey) - Leto: 2009 - Država: Hrvaška, BIH, Srbija, VB - Žanr: Drama - Dolžina: 90 min. - Režija: Antonio Nuić - Igrajo: Nebojša Glogovac, Nataša Janjić, Roko Roglić, Tonko Lonza, Emir Hadžihafizbegović, Ljubomir Kiki Kapor, Asja Jovanović - imdb

Hrvaški film Kenjac sem ujel kar na njihovi nacionalni televiziji. Kar hitro, če se samo spomnimo, da se je film še pred nekaj meseci boril za prvo hrvaško nominacijo pri oskarjih. Kaj velikega ne bi zamudil. Hrvati, tako kot skoraj vse ex-Yu države, ne morejo pozabiti vojnih dogodkov izpred preteklosti.
Smo v letu 1995. Vojna na Hrvaškem ozemlju se bliža h koncu. Pravzaprav je vojna le ozadje neizpovedanih misli in napetosti med Boro, ki se po sedmih letih zagrebškega življenja vrne domov in njegovo ostalo družino. V majhni vasici nekje v Hercegovini bo po dolgih letih videl zopet njegovega brata, katerega je vojna priklenila na invalidski voziček in pa njegova očeta s katerim ni spregovoril več besede po smrti njegove matere. Jasno, Boro očita svojemu očetu vzroke prerane smrti mame. »Nikoli ji nisi rekel ničesar lepega,« se mu končno izpove. Heh, pri tem pa ne opaža, da se tudi sam tako obnaša do svoje žene.
Jep, Hrvati zopet obračunavajo. Kdo je kriv? Zakaj se nimamo radi? Bomo po vojni zopet vsi jugo bratje?... Vprašanja, na katera po mnenju režiserja Antonia Nuića lahko odgovori le eden. Osel, vreden 500 mark.

OCENA: 2


Ni komentarjev:

Objavite komentar