sobota, 17. april 2010

I Come with the Rain


Naslov: I Come with the Rain - Leto: 2008 - Država: Francija, Hong Kong - Žanr: Triler, Drama - Dolžina: 114 min. - Režija: Tran Ahn Hung - Igrajo: Josh Hartnett, Lee Byung-hun, Kimura Takuya, Tran Nu Yen Khe, Shawn Yue, Elias Koteas - imdb

Mnogi izmed »resnih« filmofilov so ta primerek kar načrtno prezrli. Krivec je jasen. OK, ne moremo jim zameriti. Josh Hartnett pač ni ime, ki bi obetalo alternativo, katero mnogi ljubitelji filma iščejo. Zamerimo pa jim lahko spregledanje nekega drugega imena – ime režiserja. Kdo bi si mislil, da bo Tran Anh Hung po sentimentalnem The Scent of the Green Papaya (1993) ali surovem Cyclo, pristal pri tako »komercialnem« imenu Hollywoodskega igralstva. No, poleg imena je v meni vzbujalo upanje še nekaj drugega. Nizke ocene obiskovalcev imdb-ja, ki so mogoče že naznanjale na to, da se režiser ni predal mainstream Ameriki. Da je ostal veren svojemu stilu in tako razočaral vse ljubiteljice postavnega in priljubljenega igralca.
I Come with the Rain je drugačen film. Tran Anh Hung ga celo primerja z novim testamentom. Z novim vstajenjem in pokončanjem Kristusa. Hmm, v litrih krvi ne zaostaja kaj veliko za Gibsonovim Pasijonom. Kajti tudi Hartnett trpi. Trpi njegova duša, ki še dogodkov izpred dveh let ni povsem premlela. Takrat je bil še policist, danes je le še privatni detektiv.
Jp, le »glas« naroči detektivu njegovo nalogo. Poiskati mora izgubljenega sina. Vsemogočni je v tem primeru premožni lastnik farmacije, kateremu viri pravijo, da se je izgubljeni sin nazadnje nahajal na Filipinih. Hartnett, kot izkušen detektiv seveda takoj zavoha sled, katera pa mu naznanja Hong Kong. Tam, kjer Hartnett ima veze med policisti in tam, kjer je mafijec Hartnettov azijski dvojnik – po besedah moje žene »še bolj seksi…«.
No, če je po Tranovem to nova religija, sem takoj za. Kajti po njegovem se bo sedaj v cerkvah pelo pesmi odličnih Radioheadov.

OCENA: -4

1 komentar: