četrtek, 15. april 2010

Dawson Isla 10


Naslov:
Dawson Isla 10 (Dawson Island 10) - Leto: 2009 - Država: Čile - Žanr: Drama, Krimi - Dolžina: 117 min. - Režija: Miguel Littin - Igrajo: Benjamín Vicuña, Cristián de la Fuente, Luis Dubó, Sergio Hernández - imdb

Ne prehvaljena la Nana, to je film, ki je letos predstavljal Čile pri tujejezičnem oskarju. Iz dveh razlogov je to bila pričakovana in logična odločitev. Prvič, režiser Miguel Littin se je v svoji karieri že dvakrat potagoval za ta kipec. Vendar nikoli za svojo domovino. Kot politični izgnanec svoje države je tako leta 1976 zastopal Mehiko, leta 1983 pa Nikaragvo. Človek je torej izkušen in ve kako se snemajo filmi. Predvsem politični filmi, kar je tudi drugi razlog izbire tega predstavnika. Južno in srednje Američani namreč snemajo odlične filme o svoji nedavni, revolucionarni zgodovini (Voces inocentes, Machuca, La historia oficial, O Que É Isso, Companheiro?, Hombres armados...). Sveži spomini jim omogočajo realnost v njihovih slikah in besedah.
Ampak s svojimi kritikami diktatorstva, ki jih je Čile bil deležen v 70-tih, ko je oblast nasilno prevzel Pinochet, posledično kritizirajo tudi ameriško vlado. Kajti prav s pomočjo dolarjev in ostalih sredstev so bili ti punti tudi podprti. Jasno, Amerika je v času hladne vojne storila vse, da komunizem ne bi priplezal do njihovega ozemlja.
Če je ob državnem udaru leta 73', takratni predsednik Allende res naredil samomor ali ne, še danes ni popolnoma jasno. Sigurno je le to – ves njegov predsedniški kabinet z ministri je bil deportiran na otok Dawson. Na čilski Goli otok. Na Auschwitz, kot to bolje opažajo sveži ujetniki.
Minister Sergio Bitar je tisti, ki je svoje ime moral zamenjati z »Isla 10« in prav na pričanjih njegove knjige temelji ta film.No, za režiserja Littina je bil pomemben prav vsak, zato smo priča mnogim različnim usodam in borbam za golo preživetje, kateremu najbolj pretijo lakota, mraz in pa nastrojena vojska, ki se ne more odločiti ali naj upošteva ženevsko konvencijo o »vojnih« ujetnikih.

OCENA: +3

Ni komentarjev:

Objavite komentar