ponedeljek, 26. april 2010

Kandagar


Naslov: Kandagar - Leto: 2010 - Država: Rusija - Žanr: Drama, Akcija, Vojna - Dolžina: 115 min. - Režija: Andrei Kavun - Igrajo: Aleksandr Baluyev, Yuri Belyayev, Bogdan Benyuk - imdb

Ste vedeli, da se naboji smatrajo kot humanitarna pomoč in ne kot orožje? No, takega mnenja je bila posadka ruskega tovornega letala, ko je leta 1995 preletavala talibansko področje Afganistana. Talibani so takrat imele pod nadzorom le Kandahar, ki je ostala njihova prestolnica vse do prihoda Američanov slabo desetletje pozneje. Njihova »vera« je bila še v fazi širjenja vse do Kabula. Z orožjem, logično. Z naboji, kateri so bili namenjeni prav njihovim nasprotnikom.
Po »carinski inšpekciji« in prisilnem pristanku letala, obsodba posadke ni bila težka. Peterica Rusov postane ujetniki v zastraženi počitniški hišici. Da bi piloti računali na ponovni napad njihove armade na Afganistan in to le zaradi njih, bi bilo neumno. Zanašajo se lahko le na njihovo iznajdljivost in sposobnost preživetja.
Kandagar je resnična zgodba o junakih ruskega naroda, ki se v težkih mesecih psihičnega in fizičnega napora niso pustili konvertirati v Islam ali kako drugače prepričati v poslanstvo Talibanov. Ruski ponos je z razumom prevladal številčno močnejšega sovražnika. Le brado si je bilo potrebno simbolično pobriti in že je na plan prišla čista in vzdržljiva ruska koža. Zato velik uspeh v ruskih kinih ni potrebno posebej izpostavljati. Namreč, to kar ni uspelo veliki ruski vojski nekaj let pred tem, je to uspelo peščici avionarjev – odnesli so jo s celo kožo.

OCENA: +2

Ni komentarjev:

Objavite komentar