sobota, 17. april 2010

Protektor


Naslov: Protektor (Protector) - Leto: 2009 - Država: Češka, Nemčija - Žanr: Drama, Vojna - Dolžina: 98 min. - Režija: Marek Najbrt - Igrajo: Matthias Brandt, Jan Budar, Marek Daniel, Sandra Nováková, Sandra Nováková, Sandra Nováková - imdb

Po pozitivnem pričakovanju je sledilo razočaranje. To mi je češki film zadnje čase že velikokrat storil. Slavljen kot najboljši film iz te države lanskega leta in vroč kandidat pri nominacijah za tujejezičnega oskarja. Ti hvalospevi so meni seveda bili dovolj za nestrpno čakanje na ogled. Obeti so postali še večji, ko sem zasledil čas, v katerem je ta drama postavljena.
Med nemško okupacijo postane »zaščitnik« radijski napovedovalec Emil. Ampak ne v slogu Zorra, kot zaščitnika zatiranih ali kot ilegalni glas odporništva. Pravzaprav je Emil »glas našega doma«, za katerega ni povsem jasno ali je mišljen češkega ali od Tretjega rajha. Naciste Emil sicer sovraži. Posel pred mikrofonom je sprejel le zato, da bi zaščitil svojo ženo – judinjo, ki je pred vojno veljala kot igralka z bogato prihodnostjo.
Neizkušen režiser Marek Najbrt pa vojnega zakulisja ni znal izkoristiti. Tako se je namesto »Prage pod nacisti« raje odločil za ljubezenske spletke, izdajo in propad medijskih osebnosti in pa vključitev realnega poskusa atentata na pravega protektorja - »mesarja Prage« Reinharda Heydricha.

OCENA: 2

Ni komentarjev:

Objavite komentar