torek, 13. april 2010

Soul Kitchen


Naslov: Soul Kitchen - Leto: 2009 - Država: Nemčija - Žanr: Komedija - Dolžina: 97 min. - Režija: Fatih Akin - Igrajo: Adam Bousdoukos, Moritz Bleibtreu, Birol Ünel, Anna Bederke - imdb

Vsak, ki se je že spogledoval z obema prejašnjima filmoma Fatiha Akina (Gegen die Wand, Auf der anderen Seite), bo tokrat nekoliko presenečen. Pogrešal bo tisto resno in emocionalno dramo, ki je tega nemško-turškega režiserja popeljala do vrha evropskih ustvarjalcev. V tej zelo lahki, na trenutke celo preglasni komediji, pa Akin ni pozabil na eno stvar, ki ga spremlja že od začetka kariere. Njegov glavni lik skoraj vedno nosi enako breme -je priseljenec brez sreče. Ali bolje rečeno - Grk v Nemčiji, katerega sreča vedno bolj zapušča.
Ampak Akin se tokrat ni jemal tako resno. Pravzaprav ne smemo jemati resno niti samega filma. Kajti Soul Kitchen zgleda kot srečanje starih prijateljev, ki so hoteli le na hitro zapolniti svoj prosti čas in posneti feel-good komedijo, katera s svojim humorjem gre še nekoliko dalje, kot zelo podobni Solino iz leta 2002.
To je jasno že takrat, ko se v restavraciji Zinosa pojavi njegov brat. Kot zapornik, bi si rad prislušil delno svobodo z navidezno službo v bratovi kuhinji. In ne mislite si, da se v tej kuhinja kuha hrana za dušo... Kje pa, »Soul« iz imena gostilne pomeni glasbo, katera se tam vrti - če dobro poslušate...
Jep, na tradicijo pripravljanja hrane se Zinos ne zmeni kaj dosti. Temu primerno je tudi vzdušje in dohodek, ki ga prinaša to življenjsko delo Zinosa. Logično, z novim šefom kuhinje bo vse drugače. Mogoče se bo Zinosu vrnilo dekle iz Kitajske... Mogoče se bo brat zresnil ter celo zaljubil... In mogoče celo ne bo potrebno tega pajzla prodati... No, kot že povedano - sreča ni na Grkovi strani.

OCENA: +3


7 komentarjev:

  1. Lahko prosim poveš kje si dobil ta film!

    Hvala

    OdgovoriIzbriši
  2. Seveda lahko... http://bitreactor.to/ - v iskalnik vpiši Soul Kitchen in glej pod "Filme-DivX/Xvid". Aktivni je zgornji.
    Aja, film še na žalost nima angl. podnapisov. Seveda, če ti nemščina dela probleme...

    OdgovoriIzbriši
  3. Hvala za link!

    Super blog! Ga že nekaj čas redno spremljam in sem si s pomočjo tvojih zapisov ogledal veliko dobrih filmov, ki bi jih verjetno spregledal.

    lp. V.

    OdgovoriIzbriši
  4. Ni za kaj.
    Z linkom sem celo nekoliko zakompliciral... tako bo najlažje - http://bitreactor.to/torrent/1138739-filme-divx-xvid-soul-kitchen

    OdgovoriIzbriši
  5. Simpatičen, včeraj sem si ga ogledala med tekmo (zaradi tega je bil ogled bolj fragmentaren - na 10 min sem čekirala rezultat).
    Prvič komentiram, tako da izkoristim priliko za čestitke, odkar sem našla tvoj blog se je moj seznam filmov za nujen ogled krepko podaljšal, nekatere pa sem tudi že (večinoma) zadovoljno odkljukala.
    Tako naprej!

    OdgovoriIzbriši
  6. Simpatičen, kot praviš. Ampak daleč od Akinovih prejšnjih stvaritev, tako da je film majhno razočaranje...

    OdgovoriIzbriši
  7. To je tudi res. Je pa fajn, da produkcija režiserja malo variira, drugače bi blo že počasi dolgčas, če bi bili vsi filmi 'na nivoju'. Paše malo drugačnosti. ;)

    OdgovoriIzbriši