sobota, 4. februar 2012

Tedenska izbira (17)

The Hunter


 

 Ko sem kolegom postavil vprašanje o tasmanskem tigru in letnici izumrtja te vrste, sem dobival same samozavestne odgovore, ki so krožili med 10.000 let, pa do milijonov let nazaj. Marsikateri verjetno ni niti vedel, kje Tasmanija sploh je, kar je le še eno potrdilo, da nas filmi včasih tudi kaj naučijo. Če bi kdo izmed kolegov namreč gledal nedavni Van Diemen's Land, bi vedel, da je to »nedotaknjen« otok na jugu Avstralije, kamor so nekoč pošiljali obsojence. Ob Lovcu sem se tudi jaz zopet nekaj naučil: zadnji primer tasmanskega tigra je umrl leta 1936 v nekem avstralskem živalskem vrtu, s čimer se mnogi optimisti sicer nočejo strinjati. Tako kot ne neka biotehnična korporacija, ki v želji, da najde še zadnji še živeči primerek, najame plačanca, lovca, Pet Detectiva Dafoea. Ta se v tej tihi, umirjeni in ledeno hladni (tudi ljudje) vukojebini počuti kot očim Gosling v Driveu, kar pa le pripomore k enemu najbolj čudovitih filmov zadnjega leta.(FILM TEDNA)

De Bende van Oss


 

Nizozemski gangsterski film najverjetneje diha pod zgodovinskim političnim ozadjem, ki se nas toliko niti ne tiče. Tudi z verskega stališča ne, v katerem so verniki oz. meščani mesta Oss razdeljeni med svoje - katoliki in ostale - protestanti. Kdor ni njihov, je avtomatsko proti njim in prav zaradi tega se držijo svojih zakonov. Zakonov, ki jih je napisal mogočni župan, katere pa prekrši lepa kelnarca s svojim ljubimcem. Nekaj domačih nominacij, stranska vloga za „Rundskop“ Matthias Schoenaertsa, to pa je tudi vse. 

If a Tree Falls: A Story of the Earth Liberation Front



 Ko pride čas nominacij za oskarje, se ameriška filmska akademija vedno znova obnaša kot kakšen obrabljen eko-hipi, ki s svojim glasom jasno in glasno protestira proti vsem nepravičnim vladam, pohlepnim kapitalistom in ostalim »od medijev zamolčanih« novic. A to le v dokumentarcu, seveda. V kategoriji, ki pač nima velikega pomena. Tu se da prednost sporočilu in ne kvaliteti. Sicer je večino dokumentarcev (tako kot vsak TV dnevnik) itak posnetih v smislu »ljudje uživajo v slabih in negativnih novicah, zato jim to tudi ponudimo«, pa vseeno … bi se včasih našlo tudi kaj boljšega.
If a Tree Falls je dokumentarni prikaz terorista, ki je lahko tudi dober terorist. Ja, tudi to obstaja. Njegove sabotaže, uničevanja lastnin in s protestiranjem proti krčenju gozdov, so le njegove dobronamerne besede za ohranjanje drevesa, ki jih neka oregonska lesna firma pridno podira. Člani ekstremistične skupine ELF (Earth Liberation Front) so rekli ne, prav tako roka zakona, ki skupaj z nami čaka na končno obsodbo enemu izmed članov. Oskar nominacija, kajpak.

Bróder



 Prav nič zanimivega se ne sliši več iz Brazlije. Stanje je celo tako dolgočasno in prazno, da sem se celo prisilil k ogledu kakšnega brazilskega filma. Izmed vseh maloštevilnih kandidatov, se je še najbolj svetil slumovski Bróder, ki naj bi me vsaj malo spomnil na dobre stare čase. Najverjetneje je tudi to razlog, zakaj se ob tem ponovnem srečanju starih prijateljev, ki jih je pot nanesla na različne smeri (od nogometaša v Španiji do nepomembnega gangsterja), nisem počutil zadovoljno. Cidade de Deus, Cidade dos Homens ali Linha de Passe so lestvico žal postavili previsoko.  

Albert Nobbs



 No, če si pa kdo letos res zasluži nominacijo za zlati kipec, pa je to sigurno Glenn Close. Česar se je Closeva sicer zavedela že pred začetkom snemanja, saj je v svojem producentskem/scenarističnem izdelku uporabila najbolj preverjeno formulo, ki kasneje prinaša nagrade – naredi se grdo! Ali še bolje, naredi se v moškega. Za ta nasvet sploh ni rabila vprašati kolegice iz filmov Boys Don't Cry, Transamerica, Yentl, Victor/Victoria ali The Year of Living Dangerously, kjer so vse po vrsti dobivale svoje nagrade in nominacije.
Glenn Close je Albert Nobbs. Mož, butler, služabnik, ki v svojih prostorih nekega prefinjenega hotela le čaka, kdaj ji/mu bo pozvonil milord. In to že 30 let! Hja, tako dolgo, da se več niti ne spomni ali jo rajcajo ženske ali moški ...


5 komentarjev:

  1. The Hunter, meni je bil tudi zanimiv zelo. Že casting. Pa scene seveda. Na Tasmanijo praviš, so pošiljali obsojence? Tega nisem vedel! (Pa sem celo bil tam, čeprav res samo nekaj dni v Hobartu, gl. mestu.) Hec: že v Avstralijo so izvažali kriminalce (iz Anglije npr.), na Tasmanijo pa torej obsojence teh kriminalcev? (Njihovih potomcev najbrž v resnici.) The best of the best of the best.

    OdgovoriIzbriši
  2. Nek fraktal skratka, zoom: Tasmanija zapor za Avstralijo zapor za Anglijo.

    OdgovoriIzbriši
  3. no, saj tja so angleži pošiljali svoje najhujše kaznjence, tako kot Francozi v Gvinejo oz. na otok poleg (glej Papillon). Pobegnil si zlahka, a živ si težko prišel z otoka. Ti priporočam tega http://odvisni-od-neodvisnih-filmov.blogspot.com/2010/02/van-diemens-land.html

    OdgovoriIzbriši
  4. Aja Bo, kaj pa praviš na ta mit o še živečem (na youtubu imaš neke fake posnetke:) tigru? Kaj resnice na tem? Sem ti pa fauš za obiska tam doli, to bi bilo verjetno kaj za mojega brata, sicer zagriženega popotnika.

    Sem pa ujel neki uvod v Dnevniku, kjer predstavljajo nekega pisatelja s Tasmanije: "Dvesto kilometrov južno od vzhodne strani Avstralije leži otok s pol milijona prebivalcev, Tasmanija, znan po najmanj dveh stvareh: danes že izumrlem (in zato skoraj mitskem) tasmanskem tigru ter kaznjencih, ki so v šestnajstem stoletju naselili otok... "

    OdgovoriIzbriši
  5. Ja, fino bi bilo zelo, če bi še obstajal. Kot bi bilo fino tudi za "sto tisoč" drugih vrst (no, vsaj nekatere med njimi), ki so šle za vekomaj s človekom oziroma že dosti prej. Samo dvomim, da kakšen tassie še živi. Vsaj v izvornem okolju. Ni prav velika ta Tasmanija in tudi ne neraziskana, saj veš, za ene 3 Slovenije, ta tiger je bil pa velik plenilec in tako opazen. Bi se ga moralo opaziti.

    Pa ne bit fouš za obisk. Bil je bežen izlet iz Sidneyja, kjer sem bil dlje. Strašno žal, da ga nisem mogel podaljšati in razširiti. Če sem bil že tam.

    Hvala za predlog, treba preveriti.

    P.S. Heh, The Hunter ... pred dvema letoma pa The Tracker. Sicer na bližnji NZ pa tudi zelo lep, kar se tiče okolja. Saj tam ga ni treba ravno iskati. :)

    OdgovoriIzbriši