sreda, 1. januar 2014

Naj filmi 2013

V preteklem letu sem pogledal natanko 467 filmov z letnico 2012 ali 2013. Kot ponavadi, bom izčrpno poročilo o letu 2013 lahko poročal šele ob koncu meseca marca 2014, ko na vrsto pridejo prav vsi potencialni kandidati za lestvico najboljših. Trenutno stanje stotih (khm, 99-ih), osebno najboljših (vsi preverjeni od aprila meseca naprej - lanski tukaj) bi za lažji pregled razdelil na tri skupine:

1. absolutno najboljši filmi leta;
2. ogleda vredni ameriški neodvisni filmi (ne najboljši, so pa smisel tega bloga);
3. zanimivi ne-ameriški filmi, ki jih enostavno ne moremo in ne smemo prezreti;

1.

A Single Shot 
Ain't Them Bodies Saints 
Before Midnight 
Behind the Candelabra 
Blue Caprice 
Byzantium
Captain Phillips
Disconnect
El último Elvis
Frances Ha
Gloria 
Gnade 
Gravity
La grande bellezza 
La vie d'Adèle
Le passé 
Mud 
O Som ao Redor 
Oh Boy 
Only God Forgives 
Out of the Furnace
Paradies: Glaube
Prisoners 
Side Effects
Simon Killer 
Tepenin Ardi 
The Attack 
The Broken Circle Breakdown 
The Crash Reel 
The East 
The Place Beyond the Pines
V tumane 
What Maisie Knew


2.












All Is Bright 
All Is Lost
Arcadia 
Blackfish 
Breathe In 
Coffee Town
Computer Chess 
Concussion 
Crystal Fairy 
Don Jon
Drinking Buddies 
Fruitvale Station 
Gimme the Loot 
Girl Most Likely 
Kilimanjaro 
LUV
Maniac
Museum Hours
Nancy, Please 
Newlyweeds
Prince Avalanche 
Spring Breakers 
Starlet 
Sunlight Jr. 
The Comedy
The Kings of Summer 
The Truth About Emanuel 
The Way Way Back 
This Is Martin Bonner 
Upstream Color 
We Are What We Are
White Reindeer
Wrong Cops







3.

38 témoins 
Aku no kyôten 
Alan Partridge: Alpha Papa 
Blackbird
Camion 
Captive 
Después de Lucía 
Días de pesca 
Djúpið
Drogówka
Du zhan
Final Cut: Hölgyeim és uraim 
Gamgi
Graceland 
Hannah Arendt
Krugovi 
Le fils de l'autre
L'inconnu du lac 
Magic Magic 
Mayor 
Miracle in Cell No. 7 
Moebius 
My Brother the Devil 
Nordvest 
Paradies: Hoffnung 
Pozitia copilului 
Smrt coveka na Balkanu 
Som du ser meg
Stalingrad
The Patience Stone 
Tôkyô kazoku 
Venuto al mondo 
Wadjda 


---------------------

... in še 33 filmov (angleško govoreči - letnica 2013), ki bodo po možnosti na vrsto prišli do aprila, trenutno pa se vodijo kot najbolj vroči kandidati za uvrstitev na končno letno lestvico.

Na lestvico naknadno dodajam še:

12 Years a Slave 
Nebraska 
August: Osage County 
Blue Jasmine 
Her 
Dallas Buyers Club 
The Wolf of Wall Street 
Rush 
Saving Mr. Banks 
Philomena 
Inside Llewyn Davis

Nekatere naslove (Locke, Joe, Short Term 12 ...) dodajam pod letnico '14, nekateri (Enemy, American Hustle, Filth, Double ... ) pa žal niso izpolnili mojih (visokih) pričakovanj.


12 komentarjev:

  1. Evo končno mi je začelo osveževati tvoje objave, zdaj lahko takoj vidim, kaj je novega pri tebi.
    Tako na grobo bi rekel, da na vseh treh seznamih imaš skoraj sto filmov. Nekaj naslovov s prioritetne liste še nisem videl (Gnade, In the Fog, The Attack) ki sem jim posvetim takoj, ko bo sezona screenerjev mimo.

    Od vseh s prednostne liste se mi še najmanj dopade Byzantium, pa še nekaj bi jih prestavil iz prvega v drugi oziroma tretji seznam in obratno,

    Ob pregledovanju raznoraznih ponavljajočih se the best of kompilacij je takšna alternativna lista prava osvežitev, sploh za tiste, ki ne gledajo zgolj mainstreama in iščejo kvalitetno alternativo.

    OdgovoriIzbriši
  2. "Ob pregledovanju raznoraznih ponavljajočih se the best of kompilacij je takšna alternativna lista prava osvežitev, sploh za tiste, ki ne gledajo zgolj mainstreama in iščejo kvalitetno alternativo."

    That's Why We're Here! :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Haha, model :)

    Pa imaš čas za kakšne ostarele klasike? Ne vem, zadnjič sem ponovno videl recimo Cape Fear in bil spet lepo zadovoljen in nostalgično potešen. Ne vem, jaz enostavno moram sem in tja videti tudi kaj že videnega in toliko bolj sladkega. Sicer pa kudos, veliko filmov mi še manjka za ogled.

    OdgovoriIzbriši
  4. @Pauc
    Časa za klasike zmanjka, seveda, vseeno pa jih pogledam cca. 100 (imam neko čudno željo pogledati vse ogleda vredne filme) na leto. Ker si tudi to arhiviram, ti lahko napišem, kaj sem gledal v novembru in decembru: 49th Parallel, The Enforcer, The Young Philadelphians, Darling, Green For Danger, Bob & Carol & Ted & Alice, Crimson Pirate, The Phantom Lady, A Taste of Honey, The Glass Key, The Deadly Affair, Johnny Belinda, Johnny Guitar, There's Always Tomorrow, Room at the Top, Seven Men from Now, House of Strangers, The Victim, Town without Pitty in The Diary Of Anne Frank. Sem moral našteti vse, ker so mi (skoraj) vsi bili zelo všeč. :)

    @filmoljub
    Ti dam vse prav. Vendar me je pri Out of Furnace prepričalo vse drugo (tiste stvari, ki jih vedno znova ponavljam) kot pa scenarij - podobno kot pri Prisoners. Pri Prisoners me je edino bolj motilo to (čeprav sta oba filma dobila isto oceno), da je film postavil težišče na dogodke oz. razvoj dogodkov, medtem ko mi pri Out of Furnace ni bilo pomembno kdo bo koga ubil, kdo se bo maščeval, kdo bo v koga zaljubljen ... Pač, moč filma je ležala drugje (v umetnosti filmske pripovedi) in tega se je po mojem režiser tudi zavedal ter delal raje na tistih stvareh, v katerih je dober, kot pa na šibkem scenariju in plehkim likom (btw. Bale mi ni bil tako slab - imam pač rad bradače). Enako se mi je dogajalo pri filmu A Single Shot, kateremu Paucstadt prav tako očita pomanjkanje dobrega scenarija.

    OdgovoriIzbriši
  5. Mene pa samo zanima kje dobis vse te filme. Blue is the warmest color jst ne najdem, pa da me jebes. In se nekaj je takih.

    OdgovoriIzbriši
  6. Probaj v google: "Blue is the warmest color torrent", pa kar na subbed workprint stisni. Za ostale pa kar vprašaj ...

    OdgovoriIzbriši
  7. Pogledal Rush in moram reči, da je vsaj meni odličen. Bruhl je fantastičen.

    OdgovoriIzbriši
  8. Bruhl je res neverjeten, ja (kot Lauda sam, predvidevam). Film mi je bil zelo dober, spada pa pač pod tiste (o katerih smo zadnjič govorili ob Wolfu) šablonske primere, kjer se samo čaka: kdaj bo ta prizor?, aha, zdaj še pride tisti, itd. Ob takih naslovih ima režiser zelo težko, predvsem pa nehvaležno delo (kot pri vseh biografijah, kjer se zgodba raztegne čez nekaj let), ker ne more vpeljati nekaj avtorskega, nekaj stvari, ki se zdijo zelo prisiljene (npr. poroka blondinca, ali pa, ko je Lauda spoznal ženo in potem dirkal z avtom, ali pa neprepričljiv prikaz Laudinega vstopa v F1 ...), pa mora pod nujno prikazati. Sem pa gledal včeraj 12 Years ... - boljši od Rusha, le to.

    OdgovoriIzbriši
  9. Res je, zgodba ni nič posebnega in me iz zgodovinskega kot človeškega vidika pusti hladnega. Vsak drugi komentar, ki ga lahko prebereš na imdbu, se vrti okrog rasizma ali politike (nekdanje, kot današnje) - sam se takim tragičnim dogodkom (kot npr. bičanje) ne pustim manipulirati in v tem smislu bi mi moral biti film slabši (ker je teh sadističnih scen pač ogromno).
    Kar mi je všeč, so trenutki, ki jih lahko prikaže le odličen režiser. Dolgi kader z obešanjem (medtem, ko se otroci igrajo v ozadju) si že omenil, naštel pa bi jih lahko še veliko - še najboljši mi je bil close-up na Ejiofora, ko je zakopal kolega in začel peti pesem. Bolj hrabro je pel, bolj se je predajal usodi.
    Z igralci nisem imel problemov (ironično, se je meni najbolj fejkerski zdel prav Pittov naglas - ne vem sicer od kod je, a je ta naglas že mnogokrat uporabljal), odličen pa mi je bil Giamatti.
    Ocena: 8/10

    OdgovoriIzbriši
  10. Je lestvica obveljala kot dokončna? :P

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Uf, niti malo. Sem preletel skozi letošnji januar, februar, marec in april, ki so še v večini napolnjeni s filmi l. 2013 in na hitro naštel vsaj 30 filmov, ki bi jih mirne volje lahko uvrstil v prvo kategorijo. Očitno še dobre letine 2013 ne bo tako hitro konec (že zdaj v maju so me prepričali lanski Labor Day, japonski Like Father, Like Son, predvsem pa indijski The Lunchbox - in še prihajajo (Blue Ruin, The Double, Only Lovers, Under the Skin, Locke ...)), zato začenjam dvomiti v smiselnost naslova "moji najboljši filmi z letnico 2013", ob tem pa premišljujem, da v bodoče ta naslov spremenim le v "moji najboljši filmi v letu 201?" in tako lestvico končam že 31.12.

      Izbriši