nedelja, 5. januar 2014

Filmi v letu 2014 - 2. del

Carol 

Čeprav na sliki vidimo režiserja Todda Haynesa (Safe, Far From Heaven) skupaj s Kate Winslet, se Carol (Cate Blanchett) ne bo veliko razlikovala od Mildred Pierce. Tudi ona bo hrepenela za moškim ter sanjala boljše življenje. Če bo Haynes uspel dokončati ekranizacijo romana pisateljice, ki je ustvarila tudi lik skrivnostnega Ripleya, še letos, bo zagotovo postal velik kandidat za najboljši film leta. 


Cold in July 

Ljubitelji Dexterja zagotovo že požirate sline ... Res je, Michael C. Hallu se še ni uspelo popolnoma prebiti v A ligo kinotečnih igralcev in tudi s Cold in July bo to težko dosegel, čeprav se bo film v kratkem potegoval za Sundance nagrado. Sam predvsem zaupam režiserju Jimu Micklu (Stake Land, We Are What We Are), ki iz filma v film vedno bolj uspešno dokazuje svoj avtorski pečat. 

 

Colt 45/Alleluia 

O novem filmu (akcijska kriminalka?!) kultnega Du Welza (Calvaire, Vinyan) sem govoril že v lanskem letu. Colt 45 se od tiste točke še ni premaknil naprej. Pravzaprav mi je mainstreamovski predstavitveni plakat ubil še tisto zadnjo trohico upanja, da Du Welz vseeno ni konvertiral v božjega (kapitalističnega) poslanca. Da se prodaja, je na srečo režiser ugotovil tudi sam, ter tako na hitro ustvaril njegov film. Prve tri slike iz filma Alleluia (desno) že nakazujejo stare, boljše čase. 


Cyber 

Pri Michaelu Mannu ne vemo točno pri čem smo. Tako kot pri Ridleyu Scottu. Včasih je odličen, včasih pa brcne popolnoma v prazno. Mann je nazadnje posnel Public Enemies, pred tem Miami Vice in prav slednjemu se zdi, da bo Cyber najbolj podoben. Že kulska podoba Chrisa Hemswortha s sončnimi očali pove marsikaj o filmu. Če začnem še s sodelovanjem Američanov in Kitajcev v boju proti računalniškem hekanju, potem od Cyberja res ne smemo veliko pričakovati. 

 

Dawn of the Planet of the Apes 

Ta sicer spada pod tista nepotrebna nadaljevanja/rimejke, a ga bom zaradi zadovoljivega predhodnika vseeno omenil. Nadaljevanje me je zanimalo celo do te mere, da sem si ogledal napovednik, kar se pri meni redkokdaj dogaja. In povem vam, napovednik obeta marsikaj. Vabljeni k ogledu torej ... 

 

Deux jours, une nuit 

Dobra novica za ljubitelje bratov Dardenne. Ja, po Le gamin au vélo se vračata nazaj in to kar s Marion Cotillard ob sebi. Premiera v Belgiji je napovedana za avgust, kar pomeni, da se lahko nadejamo prvih kritik že iz Canneskega festivala. 

 

Edge of Tomorrow

Napovednik tega filma se je pojavil že pred časom. Nisem ga gledal, me ne zanima. Dovolj so mi že trije podatki: 1. znanstveno-fantastika; 2. režiser Doug Liman (nazadnje Fair Game, Jumper in Mr. & Mrs. Smith); 3. Tom Cruise; 

 

Eliza Graves 

Verjamem, da Brad Anderson (The Call) v sebi nosi še vedno nekaj isker, ki jih je prižigal v naslovih kot so Session 9, The Machinist ali Transsiberian. Priznam, ta fotka spodaj, vzeta iz uradnega posterja, me skrbi. Narejena ni z ljubeznijo do umetnosti in ne nakazuje avtorskega dela. Sicer pa, kaj sploh lahko pričakujemo od trilerja, posnetega v Bolgariji? 

 

En duva satt på en gren och funderade på tillvaron 

Težko je kaj pametnega povedati o filmih Šveda Roya Anderssona. Potrebno jih je enostavno doživeti. Če človeka ne poznate, poguglajte, potorrentajte in preverite. Če vam bo všeč kar ste videli, potem bodite letos pozorni na ta dolgi, zgoraj zapisani naslov. 

 

Everest 

Letos bomo videli celo dva A filma z istim naslovom. Prvi nastaja pod taktirko Douga Limana (spet on) - igralec B. Cumberbatch, v drugem pa bo alpinist Jake Gyllenhaal. Režijo je prevzel aktualni "The Man" akcijskega holivudskega filma, Islandec Baltasar Kormákur. O sami zgodbi nima smisla: sneg, mrzlo, plezanje, vihar, brrr ... 

 

Every Thing Will Be Fine 

Dramo o nesreči ter njenih posledicah smo lahko videli že mnogokrat. Heh, ta bo celo v 3D! Zakaj se je priznani nemški režiser Wenders (spodaj na sliki, skupaj z glavnim igralcem Francom) odločil za to tehniko snemanja, mi ni jasno. Dobro no, razloge verjetno že ima ... Ob Francu bomo lahko videli še igralki Charlotte Gainsbourg in Sarah Polley. 

 

Exodus 

Čeprav se je prva uradna fotka pojavila šele pred kratkim, smo prve podobe Christiana Baleja kot Mosesa lahko videli že pred meseci (glej spodaj). Da Ridley Scott tokrat misli resno, kaže že podatek začrtane premiere, ki bo konec meseca decembra, v času ko bo mrzlica za letne filmske nagrade na vrhuncu. No ja, The Ten Commandments je prejel kar sedem oskar nominacij, a prejel le enega. Bomo videli, kako uspešen bo Exodus.

Ni komentarjev:

Objavite komentar