petek, 3. januar 2014

Filmi v letu 2014 - 1. del

Že v preteklem letu sem se v zimskih mesecih kar dodobra razpisal o prihajajočih filmih, ki na sebi nosijo vsaj en dober argument (v večini primerov je to ime režiserja), da se v rubriki "najbolj pričakovani filma leta" sploh lahko znajdejo. In ker sem bolj takšne zasanjane (upam, dokler me ne udarijo prve negativne ocene kritike) sorte, bi to vajo rad ponovil tudi letos. Prav tako obsežno - vsaj kar se tiče števila filmov. Povem vam, leto 2014 bo pestro. Žal tudi v trendovskem smislu, predvsem kar se tiče rimejkov, prequelov, adaptacij, nadaljevanj in ostala podobna sranja ... khm, pardon, dobičkonosna dela. Zato tukaj, v naslednjih nekaj objavah, kjer nameravam na kratko predstaviti čez 100 filmov, ne boste zasledili podrobnejšega zapiska o naslovih kot so 300: Rise of an Empire, Need for Speed, Captain America: The Winter Soldier, Hercules, Transformers: Age of Extinction, The Amazing Spider-Man 2, X-Men: Days of Future Past, 22 Jump Street, The Expendables 3, Dumb And Dumber To, The Hunger Games: Mockingjay Part 1, Hobbit 3, Horrible Bosses 2, Resident Evil 6, Night at the Museum 3, Hot Tub Time Machine 2 ... Se pa med vsemi temi predvidljivimi stvarmi najde tudi nekaj lepih izjem. Nekaj malega o teh in ostalih zanimivih naslovih pa že v tokratnem in ostalih zapisih, ki si bodo sledili v roku tega meseca. Še to, za razliko od lanskega leta, bom tokrat našteval kar po abecednem vrstnem redu in ne po žanru (biografije, komedije ... ) oz. kategoriji (osebni favoriti, oskarjevski material ... ). 

 A Most Wanted Man

Eden izmed dolžnikov iz lanskega leta, saj smo ga - trdno prepričani - pričakovali že na tokratnih listah vseh mogočih nagrad. Žal se Corbijnu (Control, The American) z letom 2013 ni izšlo kot smo pričakovali, a to ne spodbije dejstva, da še vedno velja za (mojega) velikega favorita. Vohunski (po novem: anti-teroristični) triler, ki je nastal izpod peres slavnega Johna le Carreja (filmi po njegovi zgodbi me sicer nikoli niso preveč prepričali), se bo dogajal v Nemčiji.


A Million Ways to Die in the West 

Seth MacFarlane vseeno je človek, ki ga je vredno omeniti. Pa ne zaradi tega, ker je nedavno nekoliko poživil komični Hollywood s svojim medvedkom Ted-om, ampak zaradi serije The Family Guy, ki še vedno trdno drži ogromno bazo podpornikov. MacFarlane seveda ni nor, zato bo družino Griffin raje pustil narisano, iz družinskega okolja pa se bo raje preselil na divji zahod. V najboljšem primeru lahko pričakujemo mešanico med Lone Ranger in Blazing Saddles. V najboljšem, kot pravim. 

 

Aimer, boire et chanter 

92 let stari mojster Alain Resnais še vedno nima dovolj. In prav je tako! Življenje Rileyja (na delu bo ponovno vsa standardna Resnaisova igralska ekipa), kot je film naslovljen v angleškem jeziku, bo najverjetneje doživel premiero na berlinskem festivalu.


Aloft
 

Claudia Llosa, režiserka iz Peruja, ima za sabo že izkušnje iz Sundance (Madeinusa) ter berlinskega (La teta asustada - zlati medved) festivala. Njen tretji celovečerni film bo prvi, ki ga bo posnela na tujih tleh - ameriških, kakopak. Aloft, zgodba (razdeljena na dve obdobji) o materi (Jennifer Connelly) in njenemu sinu (Cillian Murphy), je že najavljen kot eden izmed tekmovalnih filmov na letošnjem festivalu v Berlinu.


Als wir träumten 

Še eden, ki bi svojo premiero lahko doživel že v kratkem. Andreas Dresen, kot domačin, se je na festivalu v Berlinu predstavljal že dvakrat. Nazadnje pa je pretresljivo dramo Halt auf Freie Strecke prepričal stroko (predvsem pa mene) v Cannesu (nagrada v sekciji Posebni pogledi). Als wir träumten bo posnet po uspešnem romanu Clemensa Meyerja, ki velja za enega najpomembnejših del o življenju v vzhodni Nemčiji po padcu železne zavese. 


Animal Rescue 

Z vsem spoštovanjem do preminulega Jamesa Gandolfinija (njegov zadnji film), bom se pri tem naslovu vseeno raje ustavil pri režiserju. Michaël R. Roskam (Rundskop) je namreč še eden v dolgi vrsti holivudskih gastarbajterjev, ki jih po uspehu na domačih tleh čaka popolnoma nov teritorij. Če bo to sovražni (kot se je to za marsikoga tudi izkazal) teritorij, bo pokazal čas, predvsem pa gledalci, ki bodo ta vrtiljak kriminala (prevarant, izgubljen pes in umor) ocenili kot polom ali uspeh. 

 

Before I Go to Sleep 

Rowan Joffe je predvsem odličen scenarist (Last Resort, The American), a me je povsem prepričal tudi s svojim režijskim prvencem Brighton Rock, sicer rimejkom britanske noir klasike. Tako premisa - ženska (N. Kidman) se vsak dan spominja le dneva nesreče (verjetno tiste z lepotnim kirurgom), kot prve slike (glej neizviren plakat), ne obljubljata prav nič dobrega, a pustimo se presenetiti. 


Big Eyes 

Prve slike so prestrašili marsikoga, ki je ob pogledu na narisano deklico z velikimi očmi zagodrnjal: "Uf, Tim Burton, pa ne že spet čudaška animacija ...". Pa ni risanka. Je biografija slikarke Margaret Keane (Amy Adams), ki je v 50-ih letih prejšnjega stoletja bila avtorsko bitko s svojim možem (Christoph Waltz). Hočete še eno dobro novico? J. Deppa ( + Burtonove  žene) ni zraven! 

 

Birdman 

Ali ta podoba, kot jo vidite spodaj na sliki, lahko prikazuje novo avtorsko delo inovativnega režiserja? Alejandro González Iñárritu (Amores perros, 21 Grams) je zagotovo eden izmed najboljših. Vsaj takrat, ko sodeluje s scenaristom Guillermom Arriagom. No, to sodelovanje je bilo po filmu Babel končano, kar pa vseeno ne pomeni, da smo od Iñárrita sedaj pričakovali komedije, in to z motivi obrabljenega superjunaka. No ja, super ptiča. Upamo lahko le, da nam režiser prizanese nov "Hancock" fiasko. Je pa lepo ponovno videti Michael Keatona na delu. 

 

Boyhood 

Ohoho, to pa je naslov. Pozna kdo t.i. The Up Series dokumentarce, v katerem Michael Apted že 50 let spremlja življenjski razvoj naključno izbranih posameznikov? Nekaj takšnega je počel tudi nam dobro znani Richard Linklater. Kar 12 let (Winterbottom je v Everyday zdržal pet let) je spremljal/snemal kar so počeli v družini, kjer je oče Ethan Hawke, mama pa Patricia Arquette. Le malo okrog zgodbe je v teh 12-ih letih prišlo na površje. Znano je le eno: Boyhood bo ultimativni predstavnik pod-žanra disfunkcionalne družine. 

 

Bukowski 

Ko se spomnimo obraza pisatelja Charlesa Bukowskega, si ne moremo predstavljati, da James Franco na spodnji sliki pooseblja prav njega. Bukowski, sicer novo delo naspidiranega Franca, je bolj Bukowski - Early Years. Kar pomeni, da alkohol (še) ne bo v ospredju zgodbe, pač pa predvsem prvi poskusi pisanja tega kultnega pisatelja. Oče: Tim Blake Nelson


Calvary 

Iz skorumpiranega policista (The Guard) v duhovnika. Za Brendana Gleesona se vloga ni veliko spremenila. Če smo novi film McDonagha pričakovali že lansko leto, bodo ga letos zagotovo že videli v Berlinu in Sundance festivalu. Za Gleesona bo baje usodno poslušanje spovedi (o tem je že znal povedati Hitchcock), a kljub "trilerskim" napovedim, gre vseeno pričakovati obilico črnega humorja. 

 

Pod črko B bi dodal še Crowleyev prvenec na ameriških tleh z naslovom Brooklyn. Gre za zelo podcenjenega režiserja, ki ima za sabo že štiri celovečerce – prav vsi izstopajo iz povprečja. Brooklyn (o irskem imigrantu v New Yorku) se trenutno nahaja v pred-produkcijski fazi, zato na uporabne fotke še čakamo.

Ni komentarjev:

Objavite komentar