nedelja, 25. december 2011

Top 10: Noir Copper


Kje so tisti stari, dobri časi, ko se je še žensko nagovorilo z Broad, ko se je pištoli reklo Heater, ali pa ko so policisti/detektivi bili le navadni Copperi? Saj vem, dobrih 60 let nazaj. Tega Hard Boiled slenga ni nihče tako dobro obvladal, kot ga je to film Noir. Heh, pa smo spet tam, pri najboljših. In čeprav so ta žanr ustvarjali predvsem privatni detektivi, so se v spletke, pasti fatalke ter v umore v zakrknjenih ulicah, vpletli tudi navadni policisti, ki so opravljali le svoje delo. A mnogokrat to ni bilo dovolj….


Detective Story (predstavo, ki se je iz gledališkega odra preselila v prostore policijske postaje, vodi cinični in nepopustljiv detektiv Kirk Douglas. Skozi dolg delovni dan, izza svoje zasliševalne mize rešuje primer, ki se dotakne tudi njegove žene.) – The Big Heat (Glenn Ford igra originalnega Serpica v boju proti nadštevilnimi koruptivnimi kolegi, mafijci in z obsesijo, da maščuje svojo umorjeno ženo.) - The Big Combo (ker med dolgoletnim preiskovalnim delom ne najde zadostnih dokazov proti mafijskemu šefu, se policistu odvzame primer. Copper svojo zadnjo možnost poišče pri punci mafijca.) - The Naked City (naporno preiskovanje umora mladega dekleta po ulicah New Yorka. Režija Jules Dassin) – The Narrow Margin (policist spremlja pričo, ki je pripravljena pričati proti mafijcem. Do sodišča ju loči le še vožnja z vlakom… Nastal tudi istoimenski rimejk – 1990) - Cry of the City (stara prijatelja iz otroštva se po mnogih letih znajdeta na nasprotnih straneh zakona.) - Laura (detektiv se zaljubi v žrtev umora, katerega preiskuje. Le malo-katera noir ženska uprizori pomen Femme fatale kot Laura.) – Border Incident (zvezna agenta iz Amerike in Mehike sta prisiljena sodelovati, da bi ustavila izkoriščevalno mrežo z ilegalnimi delavci) - On Dangerous Ground (ko zajebani Robert Ryan dobi kazensko, mora v zasneženi provinci pomagati rešiti primer umora. Tam spozna slepo Ido Lupino in njenega motenega brata)- Where the Sidewalk Ends (detektiv s svojim, nasilnim načinom dela, se znajde v še večjih težavah, ko njegovega osumljenca najde mrtvega. V strahu, da bo za umor obtožen on, počisti mesto zločina...)

2 komentarja:

  1. Oh yeal, noir! Videl skoraj vse iz tvojega nabora. Posebej všečen mi je The Big Combo, tam se sence tako dobro igrajo, Laura je ipak klasika, Where the sidewalks ends pa tudi vem, da mi je bil močno, močno všeč.

    OdgovoriIzbriši
  2. Ma vsi so dobri. Jaz moram nadoknaditi še Cry of the City, verjamem da bo tudi on odličen. Moji trije favoriti so Detective Story, where the Sidewalk Ends in Narrow Margin... eh, pa vsi so kul!

    OdgovoriIzbriši