torek, 20. december 2011

Prva slika: Sundance dokumentarec x3

Na seznamu tekmovalnih igranih filmov Sundance festivala, se le malokrat najde obče znano režisersko ime. Če že kdaj, se to zgodi takrat, ko se razvajeni holivudčan naveliča svojih studijskih šefov in si posname svoj, mali film. Čisto nasprotje pa se odvija v dokumentarnem predelu. Med kandidati za naj dokumentarce festivala se zbere sama smetana te zvrsti. Problem je seveda v tem, da dokumentarni filmi (če odštejemo Moora) še zdaleč niso tako popularni kot igrani, kar zvezdnike režije postavlja med čiste neznanke. Nekaj takih primerov bo moč videti tudi letos, ko se bo za glavno nagrado potegovalo 16 filmov. Spodaj trije opisani sodijo med favorite …

The Atomic States of America


Dokumentarec nekoliko zamuja, saj so nedavni dogodki iz Japonske, ko je ves svet obšel strah pred nuklearno katastrofo, že počasi poniknili v pozabo. Dvojec Argott/Joyce, ki ima za sabo dokumentarce The Art of the Steal ali Rock School, je podrobno pokukal na domače stanje jedrskih elektrarn. Kakšno je življenje ob elektrarnah, kakšni so vladni načrti o prihodnosti elektrarn, kakšna je sploh resnica in ali smo/bomo sploh varni?

The Invisible War


Dokumentarec, ki bo najverjetneje dvignil kar nekaj prahu. Kar pa smo od Kirby Dicka sicer že vajeni. V svoji karieri je že dregal v filmsko industrijo in ocenjevanju primernosti vsebine (This Film Is Not Yet Rated), v homoseksualne politike (Outrage) ali v neprijetno resnico o pedofiliji v cerkvi (Twist of Faith). Tudi tokrat bo Kirby spregovoril o posilstvih in to v ameriški vojski. Vojakinje pričajo o zlorabljanjih s strani moških kolegov, odgovorni pa molčijo.

Detropia


Še en ustvarjalno kontroverzen par. Heidi Ewing in Rachel Grady sta zajebani ženski. Nazadnje sta me zelo prepričali z 12th & Delaware (splav), mnogim pa so se nam grozljive podobe Jesus Campa zasidrale globoko v spomin. Detropia se bo dotaknil gospodarske krize, natančneje mesta Detroit, ki je nekoč veljal kot središče delavnosti in rojstno mesto srednjega sloja. Danes, je takšno mesto le še utopija, kar je mnogokrat ugotavljal tudi sam M. Moore.

1 komentar: