sreda, 21. december 2011

Dokumentarec meseca: TT3D: Closer to the Edge

Dirka vseh dirk v motociklizmu se že od leta 1905 odvija na otoku Man (irsko morje), kjer se skozi strnjene vasice, nezavarovana naselja, nepregledne ovinke in ostalih smrtnih nevarnosti ob navadni cesti, upajo dirkati le najboljši. Ne le najboljši, tudi najbolj pogumni, predvsem pa nori. Prav zaradi tega, proga velja kot sveta, kot pika na i vsakemu dirkaču, ki v motorju vidi le še adrenalin in odvisnost od hitrosti oz. človek vs. mašina kljubovanje.
Moto zvezda V. Rossi je bil realen, ter pred leti odpeljal le častni krog, z varnostnim avtom pred sabo in bogati družbi varnostnikov ob sebi. Mnogi so se precenili. Na Wikipediji obstaja celo lista smrtnih ponesrečencev, ki se je trenutno ustavila na številki 237. Dejstva, ki so dovolj za dokumentarec.


Vsak, ki pogleda vsaj eno Moto GP dirko na leto, bi si moral pogledati tudi ta angleški doku. Jaz letos nisem pogledal niti ene, niti nisem navdušenec tega športa oz. motorjev, pa so me slike vseeno presunile. Kako bi šele užival, če bi film gledal v 3D, kot se je tudi predvajal po kinodvoranah. 
Piše se leto 2010. V dirki TT, paradni disciplini, se to leto gnete od ogromne konkurence za zmago. Ne le zaradi vedno vidnejšega športnega napredka, ampak tudi zaradi tega, ker je dirkač Guy Martin (raje seksa z motorjem, kot pa z žensko) ena velika goflja, ki polega znanja na motorju obvlada tudi obnašanje ob motorju, so se avtorji odločili posvetiti velik del dokumentarca prav njemu. Od priprav, prvih treningov, pa vse do končne dirke. Do velikega finala, ki so si ga avtorji (to si morejo priznati) po tihem tudi želeli. 


Dokumentarni film v režiji Richarda De Araguesa je prejel nominacijo britanskega neodvisnega filma, a kasneje izgubil proti odmevnejšemu in vsebinsko zelo podobnemu filmu Senna, ki pa pri meni še ni prišel na vrsto. Torej, če hočete preveriti ali so GP dirke na TVju res vrhunec motociklizma ali pa se vam bo le zaluštal off-glas Jareda Leta, ki nas vodi skozi film, vam ta dokumentarec toplo priporočam. Jaz sem za konec preveril še smrtno stanje letošnje dirke… Hja, zopet ista žalost: trije mrtvi! 
 

Ni komentarjev:

Objavite komentar