torek, 6. julij 2010

Tannöd


Naslov: Tannöd (The Murder Farm) - Leto: 2009 - Država: Nemčija, Švica - Žanr: Krimi, Drama, Misterij - Dolžina: 104 min. - Režija: Bettina Oberli - Igrajo: Petra Lüschow, Bettina Oberli, Andrea Maria Schenkel - imdb

Krimi roman Tannöd, pisateljice Marie Schenkels je pred tremi leti doživel velike uspehe v domači Nemčiji. Na lestvicah prodaje je ostal tedne, sledile pa so tudi knjižne nagrade. Kar je sicer logično, zgodba namreč temelji na strahovitih resničnih dogodkih iz leta 1922, ki so povrh vsega ostali še nepojasnjeni in nerazjasnjeni.
"Nekdo je nekega hladnega večera na krvav način pospravil celotno družino." Prava zadeva torej, kjer se kot nalašč lahko vključi tudi fikcija. Fikcija je v tem primeru Julia Jentsch, ki se zaradi smrti matere vrne nazaj v vas. Od umorov je minilo že kar nekaj let, a na njih se ni pozabilo.
No, tako kot v Das Weisse Band, pa je iskanje pravih storilcev drugorazredne narave. Švicarka Bettina Oberli se je predvsem posvetila vaškim prebivalcem, kateri ima vsak svoje skrivnosti, vsak svojo verzijo, kaj se je v tej usodni noči pravzaprav zgodilo. In prav Jentschova s svojo prisotnostjo kot “tujec”, začne s pogrevanjem nečesa, o čem nihče noče govoriti. Pravzaprav hoče, a ne na glas. Kot mozaik se izpovedi različnih oseb, ki so tisti dan še bili v stiku z umorjeno družino, začnejo sestavljati v resnico, katera pa naznanja, da bi prav vsak lahko bil morilec.


OCENA: 3


Ni komentarjev:

Objavite komentar